Hälsoprepp när det är strömlöst och hopplöst

Hälsoprepp är för min del främst medicin och första förband. Att ha lite extra av sina receptbelagda mediciner hemma kan vara viktigt. Hur viktigt beror på vad du tar för medicin, är den livsavgörande så är den självklart väldigt viktig. För egen del så tar jag medicin mot högt blodtryck och om jag inte tar min medicin och blodtrycket går upp så kan det i längden leda till att jag inte lever lika länge. Detta anser jag är viktigt att preppa för i ett kortare perspektiv, men i ett längre perspektiv där det inte går att få tag i medicinen på väldigt lång tid (flera år) så kan jag klara mig utan den. En välfylld förbandslåda är en bra prepp och där bör åtminstone finnas värktabletter, antiinflammatorisk medicin, febernedsättande, sårrengöring, febertermometer, plåster, bandage, stripes (istället för att sy), pincett och sax. Jag kan säkert ha glömt något väsentligt och man kan självklart ha mycket mer avancerade saker i sin förbandslåda, allt utifrån vad man har kunskap för att använda. Och med det sagt så är sjukvårdskunskap en väldigt bra sjukvårdsprepp!

Hälsoprepp är även till viss del vad man har att äta och dricka. Om man behöver specialkost (glutenfritt, laktosfritt, andra allergier) så behöver man självklart preppa för det. Det kan även vara en bra idé att ha multivitamintabletter och vätskeersättning i brustabletter som en försäkring på att man får i sig det man behöver. Även att försöka äta färsk frukt och färska grönsaker om det finns.

Hälsoprepp kan även vara psykologisk. Att i en allvarlig krissituation inte bara hålla inne med alla tankar och all sin oro är viktigt. Hitta någon att prata och diskutera med, men se till att inte bara älta problem utan försök även prata om lösningar. Försök att hitta positiva saker bland allt det jobbiga. Försök att även samarbeta med grannar och göra gemensamma insatser om det behövs. Att hjälpa andra kan kännas riktigt bra och även om man inte är beredd att ge bort av sina egna förråd så kan andra behöva hjälp med att bära hem vatten, skotta bort snö, gräva ett land, laga något eller så kanske det helt enkelt räcker att dela med sig av sin kunskap. At hjälpa andra behöver inte ”kosta” något.

Hygien ska inte underskattas och det är viktigt att hålla en grundhygien för att inte dra på sig några sjukdomar eller infektioner. Tvättlappar är en bra lösning för att inte slösa på dyrbart vatten. Ansikte, under armarna och underlivet bör man tvätta av dagligen. Tvätta håret är inget som måste göras dagligen, en gång varannan vecka räcker bra. Är det sommar och man har nära till vatten så kan man naturligtvis tvätta av sig helt varje dag. Tandborstning är det bra att sköta och har man inte tillgång till tandkräm så kan man borsta med lite salt eller helt enkelt bara med vatten – allt är bättre än inget. Toalettbesök kan man lösa genom att sätta en påse i toalettstolen som man sedan byter ut vid behov. Problemet blir vart man gör av påsarna, helst bör man kunna gräva ned och det mest optimala är om man har möjlighet att ordna ett utedass. Det finns också olika typer av komposttoaletter och om man har en sådan så är det bara att gratulera. Att göra sina behov i närmaste vattendrag är inte att rekommendera, då förorenas vattnet snabbt och man har förstört en vattenkälla.

Lämna en kommentar