Preppiga serier och filmer – Tips

Jag älskar TV serier och filmer med någon typ av katastroftema. Är dessutom en riktig TV nörd så jag tittar en hel del på serier och filmer. Här kommer ett litet försök till att lista några med en enklare beskrivning av handling. Tanken är att den ska fyllas på löpande. En hel del zombiefilmer, det verkar vara den vanligaste beskrivningen av en katastrof. Eftersom smaken är olika så har jag bara skrivit en väldigt översiktlig beskrivning, sedan får alla göra sin egen bedömning. Jag har säkert även missat flera, så ni får gärna ge fler tips i kommentarerna. Varning också för att jag inte är särskilt kräsen utan tittar på det mesta.

Serier

The Strain: ”Pestens tid” av Stephen King. Mystisk sjukdom slår ut nästan hela befolkningen. Överlevare drömmer om ”mor Abigail” och uppmanas att ta sig till Boulder. Hotet kommer från ”Den svarte mannen”, Randall Flagg, som även han dyker upp i drömmarna. Första säsongen har precis börjat och den ser lovande ut.

Zoo: Tänk om djuren helt plötsligt blev smartare än människor och började samarbeta för att ta över jorden, dvs utrota människorna. Finns tre säsonger och det blir mer och mer överlevnad i slutet. En intressant vinkling på överlevnadstemat. Naturligtvis är det galna vetenskapsmän/forskare med som försöker utnyttja situationen.

Lost in space: På vägen till en rymdkoloni kraschlandar familjen Robinsson på en okänd planet. Spännande om överlevnad i rymdscenario. Familjen kämpar mot både hot från aliens och från andra människor. Finns två säsonger och är sevärd om man gillar rymdfilmer.

The Wilds: Nio tjejer på ett flygplan kraschar i havet och tar sig iland på en öde ö. Kommer räddningen snabbt? Eller kommer det ingen räddning? Alla reagerar olika. Men var det verkligen en flygkrasch…..? Säsong ett slutar lite ”oavslutat”.

Colony: Aliens har tagit över världen och de människor som finns kvar lever i kolonier i större städer, förutom några få som överlevt utanför kolonierna. Kolonierna styrs av människor som arbetar för ”övergångsmyndigheten”, dvs utomjordingarna. Serien följer en familj i USA och hur de kämpar för att överleva och hålla ihop familjen, både genom att mannen (f.d. FBI) tvingas arbeta för övergångsmyndigheten och genom att frun engagerar sig i motståndsrörelsen. De som inte följer lagarna eller gör uppror skickas till ”fabriken” som är ett arbetsläger i rymden som ingen kommer tillbaka från. Mycket klasskillnader, sekt hjärntvätt, inte lita på någon, osv. Inte så mycket fokus på utomjordingarna så den som har problem med sådant borde inte störa sig nämnvärt på det. Istället skulle det precis lika gärna kunna handla om ett land där någon makt tagit över allt och styr med järnhand och skräckvälde. Jag drar vissa paralleller till nazityskland och förintelselägren tex. En hel del överlevnadsskills och kämpa mot överheten. Jag tyckte att den var bra och hyfsat realistisk, bortsett från aliens. Har sett två säsonger, det finns en tredje.

The Walking Dead: Behövs egentligen någon presentation? Zombievirus har tagit över världen och vi får följa en grupp människor när de gör allt för att överleva. Gruppen förändras – växer och krymper, personer och uppfattningen om vad som är normalt förändras ständigt. Zombierna blir mer och mer en ”bakgrund” och fokus ligger på gruppens dynamik. Håller ganska hög kvalitet genom alla säsonger. Mycket sevärd.

Fear The Walking Dead: Spinn-off på The Walking Dead. Samma zombieapokalyps – annat perspektiv. Inte lika bra som originalet, men sevärd.

Survivors: Någon typ av influensavirus har dödat 99% av jordens befolkning. De slumpvis överlevande hittar varandra. Vilka kan man lita på? Vad gör man för att överleva? Jag tyckte att den var riktigt bra och intressant, men det verkar som om det bara blev två säsonger.

Jericho: USAs stora städer blir sönderbombade (atombomb?). Den lilla staden Jericho ligger precis på lagom avstånd för att klara sig, men allt slås ut (el, matleveranser, kommunikation,…). Samarbete och konflikter i ett litet samhälle som gör allt de kan för att överleva. Säsong 1 är riktigt bra, säsong 2 verkar de helt ha tappat inspirationen och den slutar väldigt hastigt och konstigt. Sevärd.

Z-nation: Är det en parodi eller ett misslyckat försök till seriös serie? Zombieapokalyps där man försöker ta fram ett botemedel/vaccin. En liten grupp försöker ta sig till ett labb där man kan ta fram ett botemedel. Om man inte är kräsen på kvalitet så kan den vara lite småkul.

Falling Skies: Utomjordingar försöker ta över jorden och förslava våra barn. Människorna bildar en motståndsrörelse och kämpar för att rädda världen (eller åtminstone den del av USA som de befinner sig i). Typiskt ”alla kan bli en hjälte” tema. Historieprofessorn och hans tre söner är hjältarna som dödar aliens, bildar allianser och försöker rädda världen. Sevärd om man inte stör sig på utomjordingar.

The Island: ”Dokusåpa” med Bear Grylls som programledare. Som Robinsson fast utan allt tjafs och inget tävlingsmoment.

Cat.8: Miniserie där USA av misstag startar en kedjereaktion med solstormar och andra katastrofer. Väldigt mycket katastroftema. Sevärd.

Running Wild med Bear Grylls: Här snackar vi överlevnad och massor av mer eller mindre användbara överlevnadstips. Jag älskar sådana här program och det måste man nog göra för att tycka att det är bra. Spännande twist att ta med kändisar eftersom det då blir ett naturligt ”lära ut” i programmet. Hur användbart det är i verkliga livet här i Sverige – kanske inte så mycket.

The 100: 97 år efter en kärnvapenapokalyps skickas 100 unga flyktingar från en döende rymdstation ned till joren för att bedöma om planeten är beboelig. Lite sci-fi men även mycket överlevnad.

The Rain: Skandinavisk serie. Ett dödligt virus som sprids via regn hotar Skandinavien. Två syskon räddas av sin pappa genom att de tvingas till att söka skydd i en underjordisk bunker. 5 år senare tar resurserna i bunkern slut och de tvingas gå ut och möta vad som finns utanför. Lite ungdomsserie och en del klyschor men ändå bra.

Filmer

Den blomstertid nu kommer: Svensk film om en attack på Sverige på midsommarafton. Den knäppa preppergubben visar sig få rätt. Intressant för att den är svensk men enligt mig inte särskilt bra gjord.

Vågen: Norsk film om ett litet samhälle som existerar under ett ständigt hot om geologisk aktivitet som riskerar att samhället översvämmas av enorma mängder vatten. Plötsligt börjar tecknen visa sig, men inte riktigt så som man förväntat sig. Sevärd

Bird Box: Ett lite märkligt och annorlunda SHTF scenario. Om man kan acceptera att hotet är ett märkligt ”väsen” som får människor att begå självmord på de mest hemska och bisarra sätt om de tittar på det så är det en riktigt bra och sevärd film. Sandra Bullock i huvudrollen är riktigt bra. Filmen hoppar mellan ”nutid” och för fem år sedan när det hela startade. Väldigt svårbeskriven film, men tänk dig att man måste leva utan att någonsin titta ut. Alla fönster är täckta, om man måste gå ut så måste man ha ögonbindel och fåglarna varnar om faran är nära.

Geostorm: Människan försöker styra vädret och naturligtvis försöker någon (USA) utnyttja det för egen vinning. Självklart håller det på att sluta i total katastrof. Väder kan vara ett mäktigt SHTF.

Hunger Games: Filmserie. Utspelar sig i en fiktiv värld där det varje år hålls ett ”Hunger Games” som innebär att 24 ungdomar slåss på liv och död i ett direktsänt spel. Riktigt bra!

Jurassic Park – alla filmerna: Överlevnad a’la extrem! Ingen verklighetsförankring alls, men kan ändå liknas vid överlevnad i vildmarken. Dinosaurier springer lösa och vill äta upp oss. Lärdom – något kan alltid gå fel. Mycket sevärda.

The Day After Tomorrow: Istiden kommer – mycket snabbare än väntat. Hela USA drabbas av istid, och det sker mycket snabbt. Klimattema där ingen naturligtvis tror på prognoserna förrän det är för sent. Sevärd.

2012: Hela jorden kommer att översvämmas. Vem får reda på det? Vilka väljs ut för att överleva? Vilka överlever ändå? Sevärd.

San Andreas: Massiv jordbävning i USA. Inte världsomfattande katastrof och undergång – men en tydlig signal om hur sårbart samhället är för naturens krafter. Sevärd.

Deep Impact: Stor komet är på väg mot jorden och kommer att förstöra allt i sin väg. Lite samma tema som i 2012 – Vem får reda på det? Vilka väljs ut för att överleva? Vilka överlever ändå? Sevärd.

World War Z: Zombieapokalyps igen. När upptäcker man att det har hänt? Hur bekämpar man den. Bra handling men slutar lite tvärt.

I Am Legend: Forskning för att bota sjukdomar går fel och zombievirus tar över. En immun virusforskare stannar ensam kvar i New York och försöker forska fram ett botemedel. Mycket sevärd.

Resident Evil – alla filmerna: Ett företag (Umbrella Corporation) har tagit fram ett zombievirus och naturligtvis går att fel och det sprider sig utanför labbet och ut i hela världen. Huvudpersonen är immun och får även extra ”krafter” av viruset. Rädda världen, rädda mänskligheten, överleva och hitta skurkarna – och naturligtvis slåss mot en massa zombies. Sevärd.

The Darkest Hour: För en gångs skull så utspelar sig inte handlingen i USA, utan i Ryssland, Moskva. Någon sorts utomjordisk attack drabbar jorden och man får följa en liten grupp ungdomar som försöker rädda sig själva undan katastrofen. Sevärd.

28 days later: Ett zombieliknande virus sprids. Huvudpersonen har legat i koma i 28 dagar och vaknar upp när katastrofen är i full blom. Kampen för överlevnad börjar. Sevärd.

28 weeks later: Helt fristående fortsättning på 28 days later, men har egentligen inget gemensamt. Zombieviruset har spridits ännu mer och blivit värre. Sevärd.

The Impossible: Verklighetsbaserad film som följer en familjs öde när tsunamin drabbade Thailand. Känns väldigt realistisk. Mycket sevärd, men varning för mycket tårar.

World Trade Center: Verklighetsbaserad film om 11 september 2001. Räddningspersonalen är framförallt hjältarna i denna film. Mycket sevärd.

The Core: Jordens kärna har slutat rotera vilket medför diverse naturkatastrofer. Lång film. Ganska överdriven men ändå sevärd.

Intressanta och lärorika dokumentärer

Våran lilla bondgård/The Biggest Little Farm: Dokumentär om ett par som lämnar stadslivet för att förvandla 80 hektar död mark till ett fruktbart jordbruk, helt och hållet baserat på ekologiskt hållbara praktiker och med biologisk mångfald som ledord. En mycket intressant film om hur man kan driva en gård i harmoni med den omgivande naturen och använda naturen för att få balans på skadedjur, näring, vatten/torka, mm – men också att det tar lång tid att komma dit (och mycket pengar).