Odlingshelg

Påskhelgen bestod av många lediga dagar och varmt väder. Jag har passat på att fixa i trädgården hela helgen och hunnit med massor! Ett till land har gjorts i ordning och jag har inte planerat att göra några fler denna säsong, om jag inte passar på att göra i ordning en i höst som får ”ligga till sig” över vintern – få se vad motsträvige maken tycker. Han är fortfarande väldigt skeptisk till att jag kommer att klara av detta med odling och ser nog främst enorma ogräsodlingar framför sig så nu är det upp till bevis för min del. I det nya landet har jag placerat jordgubbar, potatis och lite morötter. Tanken är att jag successivt ska fylla upp hela landet med jordgubbar genom att ta från revorna från de plantor som jag köpt (ja, de jag sådde har inte visat ett endaste livstecken så jag gav upp). Av den anledningen så köpte jag fem olika sorter så att jag får lite variation. Tanken är också att nästa land kommer att främst bli ett potatisland, kanske med några rader morötter också. Jag testar fyra olika potatissorter i år och tre olika morotssorter – jag har ju ingen aning om vad som funkar och vad som blir gott. Vitlök och rödlök är också sått, rödlöken ska nog få trängas lite med morötterna när det blir dags att plantera ut dem. Majs har jag också provat och hoppas på några goda kolvar till sensommaren. Nu kommer en lite lugnare och tråkigare period med mest vattning så att inget torkar ut. Jag väntar nog några veckor innan jag planterar ut resten.

Testar även täckodling runt jordgubbarna. Insåg att jag har en guldgruva med täckmaterial strax utanför tomten, en vildvuxen gräsäng som nu är full med förra årets torkade gräs. Grundade med löv och har sedan fyllt upp med långt, torrt gräs. Nu hoppas jag bara att jag gör rätt och att det kommer att funka bra.

Jag ser fortfarande en hel del luckor i mina odlingsplatser och inser att det får plats mycket mer än jag räknat med, under bärbuskarna tex, och det är ju bara positivt. Därför måste jag till handelsträdgården igen i helgen och köpa smulgubbar att ha under blåbärstryn. Även mer täckbark måste inhandlas – praktiskt att täckodla med på de ställen där det är permanenta plantor och man inte ska gräva regelbundet. Inser ju att täckodling även skyddar från att grannskapets katter ska använda landen som toalett.

2 reaktioner på ”Odlingshelg

Lämna en kommentar