Mina lärdomar av min första odlingssäsong

Januari: Det var för tidigt för allt. Det kliade i fingrarna att få börja så. Gjorde egentligen inget mer än planerade.

Februari: Äntligen kunde jag börja förså litegrann. Smultron och tomater såddes i små krukor och jag hade köpt lysrör och en tunn aluminiumfilt som jag monterade upp på ett hyllplan som ett litet drivhus.

Mars: Majs, jordgubbar och rödlök kunde försås och hyllplan och andra växtplatser började fyllas. Även potatisen sattes i små papperskrukor för att gro.

April: Slutet av april bjöd på högsommarväder och jag fick riktigt mycket odlingsinspiration – alldeles för mycket. Jag byggde en till odlingsbädd och potatisen planterades ut. Jag köpte jordgubbsplantor, eftersom mina försådda inte ville komma upp, och planterade ut dessa. Blåbärstry och stora smultronplantor köptes och planterades.  Löken planterades ut och morötter såddes ute i odlingsbädden. Jag fick ge upp på de flesta av mina sådda majsplantor och gjorde en ny sådd, tror att de hade stått för kallt.

Maj: Började med att bli riktigt kallt med flera frostnätter. Potatisplantorna såg inte ut att ha det särskilt roligt. Rådjuren kom även förbi och kalasade på jordgubbs- och smultronblommor. Inköp av många kompostgaller fick lösa problemet med rådjuren och fiberduk fick agera HLR på mina stackars potatisplantor (som ändå trots allt verkade överleva).

Juni: Värmen kom igen och allt började växa ordentligt. Börjar verkligen inse att jag inte alls har den struktur och bra planering som jag trodde – lärdomar till nästa år.

Juli: Vädret blev svalare och allt stannade upp. Fanns fortfarande i princip inget att skörda.

Augusti: Värmen kom tillbaka litegrann och det började växa igen. Jordgubbarna blev det inte så mycket av, antingen åt diverse djur upp dem eller så såg det ut som att de bara ruttnade direkt på plantan. Smultronen däremot bara sprutade ur sig bär. Blåbärsbuskarna och blåbärstryn gav inga bär, kanske måste de växa till sig något år? All sallad kalasade sniglarna mer eller mindre upp. Tomaterna började blomma i slutet av augusti. Även majsen blommade, men det blev aldrig några kolvar. Potatisen grävdes upp och åts upp. Märktes att de hade fått sig några köldknäppar i våras.

September: Morötterna har hunnit växt till sig ordentligt. Det är för kallt för att det ska bli några tomater så de ger jag upp om och gräver upp. Har börjat gjort vinter i nästan alla land.

 

Summering och slutsatser: Det är definitivt inte lika lätt som jag trodde. Lärdomar till nästa år blir att odla sådant som vi verkligen äter (potatis, morötter, rödbetor) och tomater som det endast är en i familjen som äter hoppar jag ev över helt. Smultronen har varit väldigt goda och gett bra skörd, de kommer ev att bli fler. Jordgubbsplantorna kommer ev att planteras om i en högre odlingsbädd samt att jag nog ska köpa träull (tror jag att det heter) och lägga runt som skydd mot sniglar och annat. Ett rejält nät till skydd för fåglar ska också fixas. Det finns ingen ork eller tid till att fixa fler odlingsbäddar redan nu i höst som jag hade tänkt så det får bli ett jobb till i vår. Potatis ska det odlas mer av, men jag ska inte sätta ut dem för tidigt. Jag skulle väldigt gärna vilja ha ett växthus, men det får nog vänta något år till. Sallad kommer jag nog att hoppa över nästa år. Jag måste även göra några fler försök att få bort alla myror som vi har lite här och var i trädgården och som bygger bo mitt i landen. Gurkor blir det nog istället för tomater nästa år, det tror jag går åt mer och alla tycker om det. Majsen gör jag nog ett till försök med nästa år, älskar grillad majs och hade hoppats på en liten skörd där.

En reaktion på ”Mina lärdomar av min första odlingssäsong

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s