Kaosodling

Detta är ju mitt första odlingsår ”på riktigt” och jag inser verkligen att det inte är något man kan från början, trots att man läst på ordentligt i förväg. Mer och mer börjar delar av trädgården kännas som kaos och jag behöver verkligen styra upp till nästa år (då jag säkert kommer att göra andra misstag). Jag hade i och för sig inte några stora förhoppningar på denna säsong utan det skulle bli en prova på period, och det har det verkligen blivit. Jag försöker förenkla bevattningen med lite olika lösningar med droppslang eftersom jag inser att det inte kommer att fungera i längden att jag ska stå och vattna med slang mer eller mindre varje morgon eller kväll när det är varmt och torrt ute. Jag hoppas att mina lösningar som jag provar kommer att fungera bra, får skriva om dem en annan gång. Jag upptäcker även mer och mer grönsaker som jag skulle ha sått men som helt enkelt glömts bort, och dessa måste ju även få plats någonstans. Mina byggda odlingsbäddar fungerar mycket bättre än pallkragar för pallkragarna torkar ut blixtsnabbt när solen steker på. Jag tycker även att mina byggda bäddar är mycket snyggare så det är ju ingen uppoffring att slopa pallkragarna. Pallkragarna får bli stomme till ny kompost eller nåt. För att övertyga maken om att det ska bli fler odlingsbäddar till nästa år så gäller det att sköta om det jag har ordentligt, han är fortfarande övertygad att det kommer att resultera i stora ogräsodlingar. Planen är att jag sent i höst ska bygga två till odlingsbäddar som jag ska hinna grunda med en massa kompostskräp så att jag bara kan fylla på med lite jord nästa vår och plantera. Jag försöker planera så att det ska se lite snyggt och ordnat ut så att övertalningen går lite smidigare. Tanken är att allt (eller det mesta) ska vara i ett hörn av trädgården och på sikt ska det ramas in av lite högre bäddar med bla hallonbuskar i. Då kan jag även lägga ut något mellan bäddarna som innebär att det inte blir någon gräsklippning där. Min planering innebär även att vi ska byta ut häck mot staket runt tomten, så att det blir lite mer lättskött och mer plats. Viktigt i planeringen blir att landa i vilka grönsaker/rotsaker som växer bra och som vi verkligen äter och det kommer kanske att ta några år. Jag vill ju gärna ha in ett växthus någonstans också men där märker jag att jag ändrar mig hela tiden om var det ska stå, är nog bra att det kommer att ta tid innan jag kan köpa ett sådant så att jag hinner landa i en bra placering.

Såhär ser min planering ut just nu. Hinner säkert justeras och ändras en hel del innan allt är på plats, men ändå en start.

Skärmklipp

2 reaktioner på ”Kaosodling

    1. Har boken och har läst en del. Men ändå så gör jag en hel del nybörjarfel. Försöker se helheten men har tex inte planerat in vatten eftersom grannen har en stor damm ca 5 meter från mitt odlingshörn. Täckodlar så gott det går.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s