Tiny House

Har tittat på första säsongen av Tiny House Nation på Netflix i helgen. Wow, vilket inspirerande program! Inte för att jag inte hittar en hel del som jag tycker är både lite märkligt och att vissa delar helt saknas, men ändå. Det jag spontant slås av är att det i flera av avsnitten handlar om folk som kanske inte helt har tänkt igenom sitt livsval, men de verkar ju i alla fall positiva tillslut. Det hade väl inte varit lika bra TV att ha med en familj som har full koll på vad de gör. Det märks även att det är lättare att göra detta livsval när man bor i ett land där valmöjligheten finns att bosätta sig där det är ”sommar” året runt, och då menar jag inte att husen inte är vinterbonade utan att möjligheten att kunna spendera mycket tid utomhus gör att boendet blir väldigt annorlunda jämfört med om man måste hålla sig inomhus hela vintrarna. Det jag störde mig mest på var att man inte i ett enda avsnitt nämnde hur man löser tillgången till vatten i husen, trots att de innehöll både tvättmaskin och dusch, och i vissa fall även diskmaskin. En av lösningarna skulle till och med fungera off grid, men fortfarande togs inte vattentillgången upp. Vad jag kunde se så fanns inga lösningar med någon stor vattentank som skulle fyllas på så tanken måste ha varit att husen ska anslutas till vattennätet på något sätt.

Hursomhelst så tyckte jag ändå att det var väldigt inspirerande. Inte för att jag skulle vilja bosätta mig i ett litet hus på hjul permanent under normala omständigheter, men för att det blev väldigt stor fokus på minimalism och att inte samla på sig en massa onödiga saker. Inte något som jag är så duktig på (än) men jag vill gärna uppnå en viss nivå av minimalism. Jag blev även inspirerad av själva bygglösningarna och skulle mer än gärna vilja bygga ett eget Tiny House. Skulle passa bra som flyttbar sommarstuga och även vara ett väldigt bra alternativ till BOL. BOL skulle finnas på hemmaplan så att underhåll, justeringar, mm alltid skulle vara hanterbart (inga långa resor) och om SHTF så kan man ta vägen åt vilket håll som helst. Nackdelen är att man inte har något förberett på den platsen man åker till. Det går ju å andra sidan att ordna genom att äga lite mark någonstans där man förbereder en del och det är förstahandsvalet om något skulle hända. Jag ser många potentiella fördelar utöver att det skulle vara väldigt roligt att bygga huset själv och helt kunna bestämma hur det ska se ut och inredas. Baksidan är väl främst att det kräver en stor bil som får dra ekipaget samt att det knappast räcker med ett B körkort. Fördelar och nackdelar – som med allt annat, men det fanns ändå mycket inspiration att hämta. Serien rekommenderas!

En reaktion på ”Tiny House

  1. En del forum jag hänger har samma fenomen 🙂 Folk vill bygga Tiny Houses hit och dit. Men tänker inte på vattnet. Det är ju en förvuxen husvagn egentligen. Som också har problem med vatten. Vårt land sätter ett gäng utmaningar för alternativa boningar.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar