Elransonering – snart en verklighet?

Mycket prat och skriverier om el nuförtiden. Framförallt så läser jag en del om att el kapaciteten inte kommer att räcka till, och vad det låter kommer detta att inträffa ganska snart. Är inte allt insatt i hur detta fungerar, men om jag förstått det rätt så är det lite olika på olika platser i landet, dvs det ”sitter inte ihop” så att det tar slut samtidigt överallt. Hur kommer bortskämda Sverige att reagera på detta? Jag kan på ett sätt tycka att det kan vara lite nyttigt. Nu snackar vi ju inte strömlöshet utan ransonering där var och en (på något sätt) får en viss mängd el att förbruka. Hur detta skulle fungera förstår jag inte riktigt, men jag förstår ju att det kommer att uppröra en hel del människor. Kanske stängs elen av vissa tider under dygnet? Eller går det att sätta en begränsad mängd per hushåll som var och en får styra själv över? Hur funkar det för de som har solceller och liknande, får de lika mycket el som alla andra (rättvisetänk)? För egen del så kan jag bara konstatera att jag har på ett sätt lätt att förstå begreppet, ungefär som att vi även måste spara på (grund)vatten, men är samtidigt svårt att förstå hur det skulle vara rent konkret. Ransonering verkar i alla fall vara ett ord för framtiden, både gällande el och vatten och kanske mer saker. När det blir dags att tänka över vårt värmesystem, dvs när bergvärmepumpen ger upp, så kommer jag definitivt att se över solceller som ett alternativ/komplement eller kanske t.o.m. tidigare. Med egna solceller så tänker jag att man i alla fall alltid har lite el (trots ev ransonering). Vad jag även skulle kunna tänka mig är ett mindre vindkraftverk, typ en liten snurra uppe på taknocken. Har inte sett några sådana, trots att det i Sverige borde vara ett bra komplement till solceller. Jag har sett små, smidiga i olika dokumentärer från USA där de verkar vara max en meter i diameter över ”propellern”. Tänker mig att det inte är så ofta som det både är solfritt och vindstilla. Det är ju synd att jag inte är så tekniknördig så jag har väldigt dålig koll på hur allt sånt här fungerar, vad som är bra och vad som är dåligt, vad som är prisvärt och vad som är onödigt dyrt, osv.

Vad jag även funderar över, om vissa delar stängs av dagtid tex, hur blir det då om man inte kan jobba? Viktiga funktioner kommer självklart att prioriteras, men vanliga kontor? De som jobbar hemifrån? Hur blir det med affärernas långa öppettider (som kräver el i form av belysning, mm), kommer det också att påverkas? Lite naivt så inbillar jag mig att jag inte kommer att lida så mycket av det, jag tror att jag är ganska anpassningsbar och medveten om att man måste göra vad som krävs. Så länge man får information om vad som gäller och vad förutsättningarna blir så tror jag att jag kan få det att fungera ungefär som vanligt. Man får väl gilla läget helt enkelt och göra det bästa av det.

SVT har en artikel om ransonering bla.

Annonser

2 reaktioner på ”Elransonering – snart en verklighet?

  1. Haha, äntligen. Hoppas verkligen på el-ransonering. Det måste ju vara skit smart. Tycker dessutom alla borde åka el-bil. Det borde hjälpa oss få mer el i samhället :). Vi ställer tunnelbanan/spårvagnarna 2 timmar om dagen mellan 7-8 samt 18-19 så hushållen kan laga mat, duscha låta barn göra sina läxor. Sen släcker vi lampan… (ps. Har inte läst ett skit om det då jag lever i min egna bubbla utan TV, streamd internet eller läser nyheter på internet. )

    Gillad av 1 person

    1. Jag tror också att det skulle vara lite nyttigt för alla att inse att det finns begränsningar och att det inte är självklart att ha tillgång till allt. Det är ju även lite märkligt att miljövänliga(?) lösningar till så stor del bygger på el (elbilar tex)

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s