Kan snöskottning vara ett prepptest?

Det har ju kommit en hel del snö på sistone, åtminstone där jag bor. Bekväma som vi är så har vi skaffat en snöslunga till vår väldigt långa uppfart, men jag kan ju inte räkna med att den alltid fungerar (har jag märkt). Hur som helst så handskottade jag hela uppfarten en dag då det kommit riktigt mycket snö, 30-40 cm. Ett rejält fyspass blev det på ca två timmar. Men kan jag dra några lärdomar av det? Det var ca 6-7 minusgrader ute och det snöade fortfarande ganska rikligt. Eftersom vi normalt kör med snöslungan så är det höga och väldigt raka kanter överallt vilket gjorde det svårt att ”tömma” snösläden. Min upplevelse var att det var jobbigt, men helt genomförbart att skotta. Pulsklockan som jag har visade att jag låg lite under maxpuls nästan hela tiden i de två timmarna. Jag tog inga pauser. Jag var rejält svettig, men varm eftersom jag jobbade hela tiden. Så länge jag var ute och höll igång så var det inga större problem förutom att jag naturligtvis blev väldigt trött. När jag kom in så hängde jag upp de blöta ytterkläderna i duschen, men behöll mitt genomsvettiga underställ på ett tag eftersom jag inte kunde duscha direkt. Jag tänkte även att jag skulle eftersvettas färdigt ett tag. Resultatet blev att jag efter bara en liten stund började frysa, så pass att jag skakade och hackade tänder. Naturligtvis så blev ju mitt blöta underställ väldigt kallt när kroppen hade slutat jobba och hålla sig varm på det sättet. Jag reagerade inte heller på det på en gång utan gick och frös ett tag. När jag väl insåg att jag måste göra något åt det så rafsade jag ut ytterkläderna från duschen och såg till att få en varm dusch för att få upp värmen i kroppen. När jag var färdigduschad så tände jag en brasa för att värma mig ytterligare, med myskläder på och invirad i en filt. Lärdom: Det är dumt att behålla svettiga/blöta kläder på efter att man ansträngt sig så mycket. Kroppen har annat att fokusera på än att hålla värmen. Jag upptäckte även att jag fått stora blåsor i händerna av skottandet (inget jag märkte av när jag höll på) och de sved rejält eftersom de även hade spruckit. Dålig prepp att bli ”skadad” men det är även en vanesak och händerna kan härdas om de är vana vid att jobba. Hursomhelst så är det väldigt begränsande i några dagar och kan troligtvis avhjälpas genom bättre vantar och kanske lite pauser. Den sista reflektionen är att jag blev fruktansvärt trött i kroppen och fick även enorm träningsvärk i några dagar. Detta är inte heller optimalt om man ska se det som ett prepptest. Lärdomen där är att jag ska ta lite pauser och ännu hellre så kan man hjälpas åt.

Detta prepptest kan lika gärna motsvara någon annan större fysisk ansträngning utomhus i ”vinterväder” eftersom erfarenheterna och lärdomarna blir ungefär lika om man skottar snö eller hugger ved eller vad det nu kan vara som innebär liknande ansträngning. Vid ett SHTF scenario så är det viktigt att veta vad man klarar av, hur bra man klarar av det, vad konsekvenserna blir, osv. Detta hade inte varit smart att göra vid SHTF eftersom det verkligen satte mig ur spel för resten av dagen samt begränsade mig rejält i några dagar efter. Samtidigt så är det bra att pressa sig på detta sätt när läget är normalt, för det var väldigt lärorikt och en ögonöppnare att jag ignorerade så tydliga signaler på att jag gjorde fel, troligtvis pga att jag var så trött. Framförallt så visar det att ensam inte är särskilt stark i längden, att vara en grupp gör att man kan dela upp sysslor och hjälpas åt samtidigt som det finns backup om man blir sjuk, skadad eller liknande.

Annonser

4 reaktioner på ”Kan snöskottning vara ett prepptest?

 1. Ollebolle

  Använd ull- eller bambu-underställ. Gör det själv och då fryser du inte trots att de är blöta. Bomull är ett otyg på våra breddgrader om det blir blött/fuktigt.

  Gillad av 1 person

   1. Ollebolle

    Men poängen med ull är ju att de värmer trots allt, till skillnad från bomull. Hade du något utanpå understället? Annars blir det nog svårt att behålla värmen.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s