Att fylla på sin prepp

Jag vet inte vad ”vanligt folk” ser framför sig när de föreställer sig oss preppers fylla på våra förråd. Ser de en kundvagn till bredden fylld med konserver? Eller att vi kommer ut från Biltema med 10 st nya vattendunkar, varje vecka? Att vi spenderar tusentals kronor i månaden på att fylla upp ett redan överfullt lager av mat och prylar?

Kan egentligen bara svara på hur jag själv gör, men jag gissar att de flesta preppers gör ungefär likadant, men anpassat efter hur man lagt upp sin prepp och hur mycket plats man har. Jag storhandlar ungefär som vanligt, men tillägget att jag passar på att köpa extra när det är erbjudanden på sådant som inte har kort hållbarhet. Vad innebär det då? I mitt fall innebär det inte något enormt lager, men ändå att jag har ganska mycket av det mesta. Jag har en hyfsat stor matkällare som jag jobbar på att fylla upp på ett balanserat sätt. Det jag har mest av är ”drickbart” vilket innebär 60 liter vatten i 10 litersdunkar (skulle behöva mer) samt väldigt stora mängder läsk (främst pepsi MAX/Cola zero). Troligtvis har jag i princip alltid mer läsk än vatten och vi passar alltid på att handla detta när det är erbjudanden (2 liters, 1,5 liters, burkar). Vi har även en hel del alkoholhaltigt trots att vi knappt dricker det. Vad jag har minst av är protein, särskilt om jag ska räkna bort vad som finns i frysen. Här funderar jag helt seriöst på att preppa proteinpulver som ett komplement. Ingen i familjen är så förtjust i konserver och det är ett problem, eftersom det är dumt att preppa sådant som man normalt inte äter – roteringen blir snabbt ett problem. I övrigt har jag en hel del förpackningar med pasta (både vanlig och glutenfri), ris, pulvermos, pastasåser, mjölk, ketchup, dressing, godis, mm. Men hur gör jag då när jag fyller på/bygger upp? Jag veckohandlar. Senast jag veckohandlade köpte jag bla 2 förp hamburgerdressing med hållbarhet till efter sommaren, 2 flaskor ketchup som håller till sent i vår, 3 pkt vanlig pasta som håller ”hur länge som helst”, 3 pkt glutenfri pasta som även den håller i en evighet, 2 burkar pastasås som håller till i höst, 2 tuber tandkräm, 20 liter cola zero, osv. Det mesta av det som jag handlade mycket av var det extrapris på och allt är sådant som vi regelbundet äter/dricker/använder så det roteras helt naturligt. Inget jag köpt är därmed sådant som bara lagras på en hylla, utan sånt som ändå ska köpas. Extrapriser och erbjudanden är prepperns bästa vän! Eftersom jag gör såhär varje gång jag handlar så växer hela tiden mitt lager i matkällaren och det roteras även hela tiden. Verkligen ett tips som alla preppers tjatar om – köp alltid något extra varje gång du handlar så har du tillslut ett lager som du inte ens märkt att det kostat något.

Det jag ska satsa på framöver är att skapa bättre förutsättningar för att förvara grönsaker och rotsaker, framförallt potatis och morötter. Just nu köper jag allt detta men förhoppningsvis kommer jag igång och kan odla detta i sommar och då kommer jag att behöva bra förvaringsmöjligheter till hösten så att inte allt blir förstört under vintern. En potatislåda är vad som ska fixas först, sedan får jag kolla upp vad som blir bäst (och funkar för mig) till morötterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s