Väder

Stormar och snökaos. Jag kan inte mer än tycka att det är ganska nyttiga lärdomar som svenska folket får av dessa väder och deras efterspel. Visst kan jag tycka att det är lite patetiskt med familjer som ”gråter ut” i pressen för att de har haft strömlöst i några dagar och ”ingen kom och hjälpte dem”, men samtidigt så kanske det gör någon nytta någonstans. Vem trodde de skulle komma och hjälpa dem? Folk som skrattar hånfullt åt oss som har en bra krisberedskap och tror att vi främst förbereder oss på jordens undergång kanske, förhoppningsvis inser att detta är vad vi främst förbereder oss för. Detta är de mest sannolika händelserna som man kommer att råka ut för och säkert inte bara en gång under sin livstid. Att en del sedan även utökar sin krisberedskap till att omfatta flera års beredskap är en helt annan sak och kanske svårare att argumentera för inför totalt oförberedda. Att delar av Sverige, och inte bara glesbygden, drabbas tycker jag är den bästa ”kampanjen” för att få upp ögonen på folk i allmänhet. Delar av Stockholm, som vi tycker att det är så roligt att hånskratta åt när de är så naiva i så mycket, hade i vissa delar över tre dagars strömavbrott med allt vad det innebär. Nyttigt för alla att se att det kan drabba ”vem som helst” och inte bara de som bor ute i obygden. Nu var det i och för sig inte centrala Stockholm som drabbades, det hade annars varit riktigt nyttigt att uppleva, utan vad jag förstått områden där det faktisk fanns helt ok förutsättningar att klara detta på ett bra sätt. Själv har jag inte drabbats alls vilket jag på ett sätt tycker var lite synd. Det hade varit nyttigt för resten av min familj att uppleva effekterna av bättre och sämre krisberedskap och det kanske hade varit en bra ingång till att få maken lite mer intresserad. Vad jag kan tycka är synd är att man går ut och varnar för allt möjligt hela tiden, trots att det inte blir så mycket av det. Man kan inte ”ropa varg” hur många gånger som helst, då tappar folk respekten för varningarna och tillslut så är det ingen som bryr sig. Det är normalt med snö och halka på vintern, men man behöver inte lägga till en massa kraftuttryck i rubrikerna för det. Stormen och dess effekter däremot var helt rätt att varna för.

Nu tror jag inte att det är slut på dessa lite ovanligare ”väderfenomen”, tvärtom så tror jag att de kommer att bli allt vanligare. Tyvärr så är det alltför många som inte tar klimatkrisen på allvar och tyvärr så gör vi nog alldeles för lite, alldeles för sent och säkert också helt fel. När man benämner sommarens extremt varma och torra väder i nästan enbart positiva ordalag när det i verkligheten motsvarar svår missväxt, då har man verkligen stoppat huvudet i sanden och vägrat se vad det verkligen är. Visst tycker även jag om värme, men jag inser att det inte är särskilt normalt och definitivt ett varningstecken. Extremväder på vintern är folk i allmänhet inte lika lyckliga över. Det är nog bara att vänja sig vid riktiga vintrar med mycket snö och blåst och somrar som är alldeles för torra. 

 

Kanske är det läge att göra ett nytt utskick eller ny kampanj för broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” nu när de flesta har dessa händelser i fräscht minne?

https://www.msb.se/sv/Forebyggande/Krisberedskap/MSBs-krisberedskapsvecka/Fakta-om-broschyren-Om-krisen-eller-kriget-kommer-/

Annonser

5 reaktioner på ”Väder

 1. Det roliga är att dessa nya väderfenomen är inte nya… De för oss, ja. Men om en frågar föräldrar och ännu äldre så kan jag sätta mina snöbollar på att de haft oväder också. Helt normalt, inget konstigt. Bara vi som lever nu som inte fått lära oss av generationen före.

  Gillad av 1 person

  1. Självklart går väder i cykler och det är egentligen helt naturligt, men det känns också som att det är mer ”naturkatastrofer” och ”extremväder” än vad som är normalt, även om vi i Sverige inte drabbas särskilt hårt av just det (ännu).

   Gillad av 1 person

   1. Sant, om det nu inte är så att vi enklare nås av nyheten att det varit extremväder på annat håll. Vi behöver inte kämpa för att överleva så det är enkelt att lägga tid på att gnälla på väder, folk, politik etc. Förr… då fanns inte den tiden känner jag spontant. Då känns det som att alla var fullt upptagna med att fixa sin gård, skog, åker osv.

    Gillad av 1 person

   2. Hur som helst så är folk i allmänhet ganska naiva och gnälliga så egentligen skulle man sluta läsa nyheter helt. Tänkte främst på tornados/orkaner, stora översvämningar och liknande – inte de överdrivna rubrikerna om Sveriges väder 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s