Komposten

Det slog mig precis att jag helt glömt bort att skriva om min färdiga kompost! Nu är den äntligen färdig, eller egentligen så har den varit färdig i en och en halv vecka. Det tog lite längre tid än jag hade tänkt eftersom jag helt hade missat torktiderna på färgen som behövdes i två lager på alla sågade kanter. Detta för att formplyfan skulle behålla sina fuktavvisande egenskaper även där. Är ju lite onödigt att lägga pengar på ett så dyrt material och sedan förstöra egenskaperna som gör att det är dyrt. Hur som helst så är det färdigt nu och jag tänkte dela med mig av en förenklad byggbeskrivning.

Jag köpte två skivor formplyfa; en som var 1200×2500 och en som var 600×2500. Jag köpte även ca 12 meter 2”2 impregnerade reglar, skruv och 6 st vinkeljärn och färg till de sågade kanterna. Nät i metall hade jag redan och det skulle användas till botten för att inte råttor och liknande skulle kunna gräva sig in.

Av den stora skivan sågade jag till framsidan (650×1200) och baksidan (700×1200) samt locken (2 st 750×600). Av den lilla skivan sågade jag till sidorna och en mittendel med en lutning (650/700×600), alltså 3 st. Av reglarna sågade jag till två st ramar som sitter på utsidan (4 st 1200, 4 st 690). För att fästa nätet i botten använde jag spillbitarna från skivorna för att såga till bitar som användes för att hålla fast nätet i botten (2 st 100×1200) och på kortsidorna använde jag märlor. För att hålla sidoskivan på plats i överkant så skruvade jag dit vinkeljärn som endast fästes i skivan fram och bak, nedtill fick sidoskivan vara lös eftersom den ändå hålls på plats av kompostmaterialet. Mittenskivan fästes med vinkeljärn i nederkant och i överkant sågade jag till reglar (2 st 600) som jag fäste på var sin sida för stabilitet.

IMG_7178 (002)

När jag skruvade ihop allt så började jag med skivorna fram och bak som skruvades ihop med reglarna som sitter i mitten och håller mittenskivan på plats. Sedan skruvade jag fast reglarna som är de yttre ramarna. Efter det monterade jag fast nätet i botten – ett riktigt pillgöra, men tillslut så var det på plats. Locken fick en bit regel i bakkant så att de ligger kvar och inte halkar av.

 

Hoppas att det blev en hyfsat begriplig beskrivning. Jag är i alla fall nöjd och nu står den på plats. Kommer väl inte att hända så mycket i den nu när det blev kallt, men jag har i alla fall lagt i lite löv och annat trädgårdsavfall. Det ska även i bokashikompost när jag har fyllt hinken. Förhoppningsvis så har jag lite jord till sommaren.

Komposten blev inte så billig som jag tänkt, men jag lyckades ändå hålla mig under 1 000 kr. Nu borde den dessutom hålla i flera år eftersom jag har använt bra material. Jag ska även försöka hitta en billig/gratis varmkompost på blocket eller någon Facebooksida så att jag har ett bra komplement i framtiden för vinterhalvåret. Tillsvidare så kommer denna att sluka en hel del och förhoppningsvis hjälpa till att producera mycket jord av bra kvalitet.

 

Annonser

3 reaktioner på ”Komposten

  1. Intressant. Den ser ju himla gedigen ut. Lästa nog hos urvaken.com om en kompost i enbart lastpallar. Också intressant och det vore ett kul test att se vilken som håller längst 🙂 En lastpall tar man inte död på så lätt. Iåfs så är den inte skyddad mot råttor med mera…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s