Har ni en plan – eller ingår ni i någon annans?

Läste inlägget Planer inför ett krigPar i Prepps blogg. Kort sammanfattat så handlar det om budskapet att ingen kan räkna med att få komma och bo hos någon annan om det tex blir krig. Det låter hårt och kallhjärtat, men är egentligen raka motsatsen (vilket också konstateras och argumenteras för i inlägget). Det fick mig att tänka till lite på hur jag själv borde resonera. Jag landade lite i ungefär samma resonemang, mycket pga hur jag bor. Det finns inga förutsättningar för mig att ta emot någon mer än de jag har räknat med att ta hand om. Vi bor i ett villaområde och har inte något extra utrymme där någon mer kan bo. Nu är mina förutsättningar även att all min släkt som jag räknar med att jag på något sätt har lite ansvar för bor relativt nära, definitivt inom cykelavstånd. Att någon av dem skulle komma och vilja bo hos oss ser jag som mycket osannolikt, om inte deras hur blivit förstört på något sätt. Dessutom så räknar jag med att de i släkten som är friska och kapabla får klara sig själva. Visst kan jag bistå med kunskap, råd och någon pekpinne, men att börja dela med mig av något matlager i någon större omfattning kommer inte att ske. Det är reserverat för min egen familj samt mina väldigt gamla föräldrar om de är i livet, dessa är min ”innersta krets” och de som jag avser ta hand om på bästa sätt om något händer. Där kan jag å andra sidan konstatera att mina föräldrar säkert är bättre rustade än många av mina yngre släktingar. Jag tar upp ämnet krisberedskap när jag kan i olika diskussioner och påpekar vikten av att ha ett visst lager hemma och de som väljer att ignorera detta kan inte komma i efterhand och kräva hjälp av mig. Att som Par i Prepp dessutom konstatera att det inte går att ha ett tältläger på eller i anslutning till tomten håller jag helt med om. Det skulle framförallt skapa stora sanitära problem ganska snabbt, vilket inte skulle gynna någon. Jag har sett till att jag har förutsättningar att ta hand om mina närmaste och därmed har jag sett till att vi inte blir någon belastning för samhället om något händer, det är omtanke om både mina närmaste och resten av samhället. Det är min plan.

Men om mina förutsättningar skulle vara annorlunda då? Om jag skulle bo på en gård där det fanns mycket mark och en del extra byggnader som snabbt skulle kunna göras om till beboeliga utrymmen? Jo, visst skulle det kunna finnas både plats och förutsättningar i en sådan situation, men det kräver ändå en hel del resurser. Man behöver ändå en plan och man behöver klara av att följa den. Planen finns eller kommer till av en anledning och det är förhoppningsvis för att det ska finnas en möjlighet att fungera långsiktigt. Om man har en gård så kan det tex vara en fördel om det kommer några fler och bosätter sig där eftersom en gård kan vara ganska arbetskrävande om de normala förutsättningarna ändras drastiskt, men det innebär samtidigt att man inte har nytta av vem som helst – här kommer planen in igen. Är man tillräckligt värdefull för att ingå i någons plan?

Tillbaka till min egen situation så kan jag bara konstatera att jag troligtvis kommer att kunna stanna kvar hemma om det inte händer något i det direkta närområdet. Vi bor relativt ”naturnära” och verkar ha bra och vettiga grannar som det nog skulle gå att samarbeta med. Mitt stora problem är att jag inte har någon direkt plan för var vi tar vägen om det inte går att stanna kvar hemma. Då skulle jag ju vilja komma till någon annan, men det har jag inte i dagsläget någon plan för (eller rättare sagt – jag ingår inte i någon annans plan). Vad jag ändå kan konstatera är att jag troligtvis skulle kunna vara lite mer ”till nytta” än alla de som inte förberett sig alls. Jag har samlat på mig en del användbar kunskap och om möjlighet finns att ta sig någonstans med bil så skulle jag ha med mig en hel del resurser. Därmed kanske jag (med familj) skulle kunna förhandla mig till en plats i någon annans plan, men det är inget jag skulle räkna med. Helt klart behöver jag fundera över denna del och se till att jag (vi) har en plan även för detta.

Annonser

3 reaktioner på ”Har ni en plan – eller ingår ni i någon annans?

  1. Pingback: Att hjälpa eller inte hjälpa, det är frågan #prepperSE – Urvaken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s