När krisen eller kriget kommer

Nu bör alla ha fått broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” hem i brevlådan, om inte så går den att ladda ned från MSBs hemsida. För en prepper så känns den kanske lite torftig och tunn, men vi är nog inte den främsta målgruppen. Själv tycker jag att den kommer att vara en liten trygghet för resten av familjen, som inte har samma mindset som mig. Just nu är den undanlagd på ett bra ställe för att inte komma bort i flytten, men när vi flyttat kommer den att förvaras på ett lättillgängligt och känt ställe så att familjen enkelt kan titta i den och ”rådfråga” den om något skulle hända. Jag är ju inte hemma jämt så det är en trygghet, främst gällande barnen. Viktigt och bra att man även trycker på de ”vanliga” kriser som kan förekomma och faktiskt drabbar alla lite då och då, som tex strömavbrott.

Tänkte att jag skulle kommentera vissa av sidorna i broschyren.

1

Om din vardag vänds upp och ned? Väldigt bra och tydligt utgångsläge för att starta en diskussion. Här tas ganska simpla och konkreta händelser upp. Allt behöver inte hända, men även var och en så kan de bli ganska allvarliga. Denna sida hoppas jag väcker lite tankar och nyfikenhet hos många. Jag tänker ta alla tillfällen att ta upp tråden och diskutera kring detta när tillfällen dyker upp, både hemma, på jobbet och andra sammanhang.

2

Din krisberedskap. Bra att man tar upp att samhällets (ev) insatser kommer att gå till dem som behöver det mest, men jag hade velat att man här specificerat vilka det är. Det är verkligen inte den som skriker mest eller högst, utan det är gamla, sjuka och barn det handlar om. Vi andra får räkna med att klara oss själva och det ska man vara förberedd för. Friska människor ska inte belasta och ta hjälp från de som behöver den mer!

3

Vaksam mot falsk information. En självklarhet som ofta inte är så lätt. Beroende på kris så kan information vara tillgänglig på olika sätt. Internet kanske fungerar och det trillar in massor av osorterad information i mobilen. Man vill gärna lita på den information som passar ens tycke bäst. KÄLLKRITIK!! Vet man inte vad man kan lita på så kanske det är bäst att inte lita på någon information alls. Information från betrodda källor bör vara tillförlitlig, MSB tex.

4

Terrorattentat. Om man befinner sig mitt i ett attentat så gäller nog bara ”spring för livet” om det är en bomb/explosion eller liknande. Följ instruktionerna från polis/militär/räddningstjänst eller annan auktoritet. Om man inte befinner sig mitt i – ta dig därifrån. Stör inte de som jobbar med frågor eller annat!

5

Hemberedskap. Ta inte detta som en checklista som ska följas till punkt och pricka! Det är förslag som räknas upp. Vatten borde stå först eftersom det är viktigast, 3 liter per person och dygn är dessutom väldigt lågt räknat för oss som är vana att kunna slösa på vatten. 3 liter räcker ENDAST till att dricka och laga mat. Själv planerar jag för 5 lit per person och dygn och då har jag fortfarande bara tänkt att det ska användas till att dricka och laga mat i. All hygien och annat måste lösas på annat sätt. För handhygien tex så behövs våtservetter eller annan lösning, slösa inte dricksvatten. Vatten kan lagras länge om det förvaras mörkt och svalt, ett halvår är inga problem. Rotera (byt ut) vattnet vid midsommar och jul så är det lättare att komma ihåg. Gällande mat så är det bästa att ha mycket hemma av det man äter i vanliga fall och som går att lagra lite längre tid. Det går att hålla värmen med enbart kläder och sovsäck i en utkyld lägenhet eller hus, men det är så mycket trevligare med en braskamin eller liknande. Tänk efter hur det ska lösas och ifall det är något som behöver införskaffas för att kunna lösa det. Gällande kommunikation tycker jag listan är bra. Powerbanks till mobiler tycker jag verkar bli allt vanligare, se till att den/de alltid är laddade.

Det viktigaste som broschyren bidrar till är nog ändå att den förhoppningsvis får fler att börja tänka till lite mer. Krisberedskap är inte svårt. All förberedelse (minsta lilla) är bättre än ingen förberedelse.

2 reaktioner på ”När krisen eller kriget kommer

  1. Pingback: Veckorna som gått (92) #prepperSE – Urvaken

  2. Pingback: Veckorna som gått (92) #prepperSE | Urvaken

Lämna en kommentar