Bra att samla på sig inför SHTF

En liten ”önskelista” på vad jag anser är viktig prepp och som jag skulle vilja att mitt preppförråd var fullt med.

Kunskap om odling. Inte bara i teorin, utan testa praktiskt. Att ha en stor trädgård där allt redan ”är på gång” ifall något händer är en bra matreserv. Själv lockas jag av permakulturtänket med en trädgård i symbios där allt har en funktion och nytta i ett större sammanhang. En trädgård planterad utifrån permakultur kräver inte lika mycket skötsel, vilket är en fördel så att man kan lägga tid på andra saker. Att ha en trädgård med fullvuxna fruktträd och bärbuskar, där växthuset redan finns på plats och är fullt av godsaker, där ev djur som ingår i permakulturträdgården redan bor och trivs – det gör livet lite enklare. Framförallt så innebär det att man redan har skaffat sig mycket av den kunskap som krävs och har större förutsättningar för att utöka sin odling på ett lyckat sätt. Här kan man anpassa efter de möjligheter och den storlek man har, förutsatt att man åtminstone har en trädgård. Viktigt också att lära sig att ta reda på allt man odlar på ett bra och hållbart sätt. Att odla vete utan att kunna göra vetemjöl ger inga frukostfrallor.

Kunskap om att bygga. Klarar man av att bygga vedbod, förrådsbyggnader, lada, möbler, hus, staket, vindskydd, uteplats, osv – då har man lite bättre förutsättningar att klara sig i ett längre perspektiv. Är man van att hantera hammare, spik, skruvmejsel och andra verktyg så klarar man oftast av att laga saker, förbättra, bygga nytt. Var inte rädda för att prova snickra lite hemma, även om man gör fel så lär man sig något. En inspirerande person som vågar prova ett och annat finner ni här. Byggde ni kojor i skogen när ni var små? Grattis! Lär era barn/barnbarn att bygga bra kojor också. All träning är bra träning.

Jägarexamen är en bra investering. Framförallt kan det vara en viktig källa till mat när det inte fungerar som normalt. Ingen ytterligare motivering känns nödvändig här.

Kunskap om djurhållning. Alla har inte förutsättningar för att kunna prova rent praktiskt, men all kunskap är bra. Biodling, kaniner och höns är sådant som inte kräver stora ytor och kan hållas i en större trädgård. Om man bara har möjlighet att lära sig i teorin så är det bättre än ingen kunskap alls.

Matlagningskunskaper. Att kunna laga mat från grunden är inte självklart för alla. Att kunna baka bröd på ett enkelt sätt ifall inte ugnen fungerar är det inte heller alla som kan. Vanlig, enkel mat som inte kräver några konstigheter. Många av oss är lite för vana att köpa halvfabrikat, det är oftast ett enkelt och tidsbesparande alternativ. Praktisk köksutrustning som inte kräver el finns oftast inte i vanliga hushåll. Vi är bortskämda med elvispar, matberedare, bakmaskiner, skärmaskiner, osv. En gammal hederlig handvevad köttkvarn är nästan svårt att få tag i idag tex. Mina föräldrar hade en handvevad skärmaskin innan de bytte till en eldriven som jag djupt ångrar att jag inte tog tillvara och sparade.

Böcker. Utan tillgång till el så kommer vi inte att kunna googla och titta på instruktionsfilmer på Youtube hur man gör saker. Böcker är en stabil tillgång till kunskap. Även bra för psyket med lite underhållning. Böcker är en bra backup till den praktiska kunskapen, men framförallt en bra källa till den kunskap som man inte har haft möjlighet att kunna lära sig i praktiken. Böcker hjälper till att komplettera den kunskap man har, att föra kunskap vidare, att stämma av om man kommer ihåg rätt och mycket mer.

Sjukvårdskunskaper. Hur står det till med sjukvårdskunskaperna? Kan ni HLR? Har ni som inte arbetar inom vården gått någon sjukvårdsutbildning? Oftast inte. Här finns det en lång skala, från enklaste sårvård till att kunna utföra kirurgiska ingrepp. All kunskap är bättre än inget och ju mer desto bättre. Alla behöver heller inte kunna allt, man kan fördela. Basic kunskap bör dock alla ha. Kunskap om vad man kan hitta i naturen som har medicinska egenskaper är praktiskt att ha.

Redskap. Enkla, praktiska och hållbara redskap som fungerar under alla förhållanden är bra att samla på sig. Verktyg, spadar, sågar, yxor, hinkar osv. Det gäller bara att ha plats för allt.

Nu behöver ju inte SHTF hända för att allt detta ska bli användbart. Vill man växla ned i livstempot och leva lite enklare/billigare så är det också bra tips. Man kan ju även bli tvingad att leva enklare/billigare pga arbetslöshet, sjukdom eller annat som kan innebära en personlig kris. Utöver att det kan vara en dyr investering att köpa hus och mark så möjliggör detta ett liv med lägre kostnader. Beroende på var man kan tänka sig att bo så finns det på vissa ställen riktigt billiga och bra alternativ. Jägarexamen inser jag också kan vara en dyr investering för många, men det är också en investering och det är i det perspektivet som det ska ses. Sedan kanske det är många som inte vill jaga, och det är väl helt ok om man har andra alternativ. Alla har inte råd med alla investeringar som man vill göra så det gäller att prioritera utifrån sina egna förutsättningar.

KONSERVER DÅ??? Jo, visst är det bra att ha ett visst beredskapslager med mat, men någon gång så kommer det att ta slut och det kommer inte att föröka sig i skafferiet. Då behöver man en mer permanent lösning. Ett lager av mat och andra förnödenheter är bra att ha för att få en lättare övergång eller om det bara är en kortare kris, men det är bara en övergångslösning.

Annonser
Bra att samla på sig inför SHTF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s