Lite beräkningar

Lite nyttigt att tänka igenom och räkna på sina förråd lite. Om det händer något – Vad har vi för mat hemma egentligen och vad räcker den till? Huvudprincipen blir att vi första dagarna äter av vad som finns i frysen, innan det tinar och blir förstört (jag förutsätter att det är strömlöst). Så länge vi kan äta av maten som finns i frysen klarar vi oss riktigt bra.

Bönpasta är något som jag äter ganska mycket av. Det är proteinrikt och behöver därför egentligen ingen mer proteinkälla i en måltid. Vi har alltid mellan 2-6 paket hemma. Ett paket är 4 portioner och behöver ca 5 dl vatten att kokas upp i (5 min). Till bönpastan kan man välja något tillbehör som inte innehåller så mycket protein eller lite bacon till som har mycket smak men inte behöver vara någon stor mängd. Bacon finns alltid hemma i mängder så minst två måltider till hela familjen finns här.

Vanlig pasta är också något vi alltid har mycket av hemma (makaroner, snabbmakaroner, spagetti). Till detta kan man i värsta fall äta bara ketchup eller tomatsås. Lite osäker på vattenåtgång, men koktiden ligger på 8-10 min, snabbmakaroner 3 min.

Vi har oftast även snabbnudlar hemma som faktiskt i undantagsfall kan ätas utan något mer till.

Pulvermos har vi också alltid hemma. Inte allas favorit, men i vår familj så duger det som snabbmat/nödmat. Förutom det påbörjade 33 portionspaketet så har vi även ett oöppnat. Begränsningen här är tillgången på vatten. 5 dl vatten borde kunna ge en ok mängd mos som vi kan dela på, här skulle jag även kunna tänka mig att ”återanvända” vatten som vi tex använt för att koka bönpasta eller vanlig pasta i. Alla i familjen behöver ju inte äta samma mat så om 2 st äter något som behöver kokas upp i vatten så kan de andra två äta pulvermos gjort på det vatten som blir kvar efter att det andra har kokat upp. Detta borde maximera utnyttjandet av vattnet. Förutsatt att tillgång till rent vatten finns så räcker detta till väldigt många måltider.

Ris finns också en hel del av hemma, här blir det dock både vattentillgång och bränsletillgång som får styra. Det vatten som används till att koka riset kan inte återanvändas och det går åt mycket bränsle pga lång koktid. Inte helt optimalt. Jag har lite snabbris hemma men inte så det räcker till mer än två måltider.

Potatis finns i stort sett alltid hemma. Till detta kan man äta olika alternativ men framförallt så behövs inte vatten för att tex steka potatis. Även grönsaker kan stekas för att dryga ut och få lite smak på måltiden. Potatis och grönsaker skurna i små bitar borde inte ta alltför lång tid att få genomstekt. Ett annat alternativ är att slå in potatisen i folie och tillaga på grillen, ingen vattenåtgång då heller.

Till detta så har vi hur mycket som helst från frysen, begränsningen där blir hållbarheten. Räknar med att vi kan äta från frysen i åtminstone tre dagar, längre om det är vinter och kallt ute så att vi kan förvara det kallt. Efter att maten från frysen tagit slut så har vi ägg, tonfisk på burk, burkkorv, grönsaker, krossade tomater, burkmajs. Här skulle vi definitivt behöva mer alternativ!

Som tillbehör för att fylla ut så ser jag till att det alltid finns flera paket hårtbröd hemma, även mjukt bröd i frysen som åtminstone håller sig fräscht första veckan, smör och olja till matlagning (fettkälla), nötter, en del fikabröd, proteinbars och andra småsaker som man alltid har hemma.

Som vanligt så kan jag konstatera att vi skulle behöva lagra mer vatten. Även om jag räknar med att det bara kommer att gå åt vatten till matlagning så borde det gå åt ungefär en liter om dagen i snitt. Det är troligtvis vattentillgången som främst begränsar antalet måltider som vi kan laga, särskilt på sommaren när vi inte kan kylförvara maten ute. De ca 8 liter som vi numera alltid har i kylskåpet räcker alltså i ca 8 dagar. Ev kan man förlänga detta någon eller några dagar genom att äta mat som inte kräver vatten vid tillagning (stekt och grillad mat). Att dricka har vi en hel del annat så den delen är jag inte orolig för. Om det finns möjlighet att gå och hämta vatten någonstans så kan tiden förlängas, men sådant kan man inte räkna med. Måste nog smyga in en 10 liters dunk med vatten någonstans.

Visst skulle vi klara oss i åtminstone två veckor, men inte på någon lyxig nivå. Här handlar det om överlevnad och då kanske man på slutet får leva på enformig och näringsfattig mat. Det stora problemet är fortfarande vad vi gör efter dessa två veckor om inte krisen har gått över.

På inköpslistan efter denna genomgång:

  • 10 liters vattendunk
  • Lite mer proteinkonserver
  • Mer bränsle till matlagning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s