En annan syn på prepping

Det finns olika sätt att se på prepping. Ett av mina sätt att se på det är att försöka bidra till en miljövänligare och hållbarare konsumtion genom att handla ekologiskt samt att så gott jag kan stödja svensk produktion. Detta för att jag vill minimera min klimatpåverkan och se till att svensk matproduktion finns kvar. Det är inte alltid så lätt. Ekologiskt eller KRAV märkt är en sak och svenskproducerat en annan. Jag har faktiskt lite svårt att förstå att något kan anses vara ekologiskt i Sverige när det transporterats runt halva jordklotet. När jag är tvungen att välja så prioriterar jag alltid svenskproducerat. Varför då? Jo, för jag anser att det är viktigt att vi får ha vår svenska produktion kvar, att vi behåller och helst ökar den svenska matproduktionen. Att jag helst skulle vilja producera en del av min mat själv är något som för tillfället ligger i framtiden, men även den önskan finns.

När jag nu har dessa önskemål och börjar mer och mer leta efter denna typ av varor så inser jag direkt varför detta inte är ett självklart val för alla – det är en kostnadsfråga. Så länge inte ensamstående föräldrar (tex) har en ekonomisk möjlighet att göra dessa val om de skulle vilja så kommer aldrig svenskt, närproducerat, ekologiskt och KRAV märkt att bli det naturliga förstahandsvalet. På vissa varor är skillnaden försumbar, men för vissa andra varor så är priser flera gånger högre för främst KRAV/ekologiskt. Man kan fundera över varför det KRAV märkta/ekologiska är så dyrt, men man kan även fråga sig varför det andra är så billigt. Ett exempel är kyckling. Om jag köper hel kyckling så är kilopriset för ”vanlig” kyckling runt 30 – 40 kr/kg, men om jag vill ha KRAV/ekologisk så ligger priset på 100 kr/kg eller mer. Jag har köpt båda sorterna och smakmässigt/upplevelsen så är skillnaden att KRAV/ekologisk smakar lite mer och är mer mättande än den vanliga. Jag skulle kunna gissa att KRAV/ekologisk även innehåller bättre näringsvärden eftersom den fått växa till sig längre (leva längre). Men den är ju inte mer än dubbelt så god och mättande så för den vanliga konsumenten så kan det vara svårt att motivera det mycket högre priset. Varför blir det så dyrt? Att kycklingen får leva längre gör naturligtvis att den blir dyrare, men om jag förstått det rätt så är det även väldigt mycket kostnader för att få den KRAV-/ekocertifierad. Certifiering blir då ett hinder för att KRAV/eko ska öka.

En annan aspekt av det hela är att många börjar tro (se ett samband) att detta är en hälsofråga. ”Vanlig” mat innehåller helt enkelt mycket skit eftersom man hela tiden försöker producera billigare. KRAV/eko anses vara ”renare” mat. Mängden gifter i kroppen ökar hela tiden och en del ser ett samband med all den processade och konstgjorda maten vi äter idag. Om det stämmer så finns det en överhängande risk att framtida hälsa kommer att vara beroende av ekonomiska förutsättningar i ännu större grad. Eller så kanske ”fattiga” familjer som bosätter sig ”på landet” och odlar/föder upp sin mat själv är de som kommer att må bäst – det skulle vara en intressant twist. Nu menar jag inte ”fattiga” i någon som helst negativ mening, utan mer låginkomsttagare som i vissa fall valt den låga inkomsten medvetet och väljer ett lite mer enkelt och jordnära liv. Precis så som jag skulle vilja ha det. Att befolkningen som helhet får försämrad hälsa kan aldrig vara bra ur ett preppingperspektiv – många som behöver mediciner och hjälp.

Hur tänker ni kring detta med KRAV/eko, närproducerat/svenskt, självförsörjande ur ett hälsoperspektiv och som (nationell) beredskap?

Annonser
En annan syn på prepping

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s