Kebnekaise, del 2 – Upp på toppen

imageHar haft en härlig semester såhär på höstsidan, för det blev ju höst ganska snabbt helt plötsligt. Det är nu ca två veckor sedan vi åkte norrut för vårt stora äventyr och utmaning.

Här kommer en sammanfattning av vårt äventyr: Vi övernattade i Nikkaluokta innan vi gick mot Kebnekaise Fjällstation. Man vaknar tidigt när man är så långt norrut så vi kom iväg tidigt. Efter ca 5,5 km kom vi till sjön Laddjuvaggi och där tog vi båten över sjön. Det sparade ca fem km vandring och var en skön paus. Vackert var det också. När båten kom fram till ”Övre båtbryggan” så hade vi ca 8 km kvar till fjällstationen. Fin vandring över jokkar och i vacker natur. Vattnet som rann i jokkarna var iskallt och smakade gott. Helt underbar känsla att bara kunna dricka direkt från bäckar och vattendrag, det är man inte van vid. Vi kom fram till Kebnekaise Fjällstation på eftermiddagen och letade upp en tältplats. Man får tälta varsomhelst bara man håller ett avstånd till fjällstationen på 150 m och det är gratis. När tältet var uppe så gick vi och spanade in vad som fanns i fjällstationen. Butik, restaurang och sällskapsrum med wifi. Inte så primitivt som vi trodde. Det blev tidig kväller eftersom vi siktade på att komma iväg mot toppen tidigt nästa dag. Vi hade hört att det tog mellan 10 – 15 timmar att ta sig upp och ned och vi ville ha bra marginaler.

Vaknade vid femtiden nästa dag och gjorde oss i ordning och gav oss iväg. Vi hade endast små, lätta ryggsäckar med oss och bara sådant som vi kunde äta utan tillagning (kokta ägg, bars, nötter, proteinpulver), vattenflaska samt tjocktröja, vantar och mössa. Det blev snabbt varmt och det visade sig att vi lyckats pricka in en av de finaste dagarna i år vädermässigt. Det är ca 9 km upp till toppen och stigningen är ca 1 800 höjdmeter. Första biten var fin vandring på en led, men det blev snabbt värre. När det började luta uppför så försvann även den fina leden och ersattes med stora stenblock. Klättrandes uppför över stora stenar så märkte jag snabbt att jag borde ha tränat mer konditionsträning! Herregud så jobbigt det var och det blev många vilopauser. Uppför, uppför, uppför. Innan man kommer till Kebnekaises topp så måste man först över Vierranvarris topp, som inte är så mycket lägre och mycket brantare, kändes som rakt upp och rakt ned – väldigt brant. I Kaffedalen som ligger mellan topparna tog vi en lite längre paus för att samla krafter inför toppbestigningen. Efter att ha ätit och vilat lite så gick vi upp mot toppen. Fortfarande jobbig, stenig vandring som gick uppför men nu var målet i sikte. En sista mat och vätskepaus vid toppstugan och sedan gick vi upp den sista biten på toppen. En härlig känsla! Klart, fint väder och så vindstilla det kan bli så högt upp. Toppen består av en glaciär så den är täckt av snö, som en liten skidbacke längst upp. Häftigt med kontrasten mot det varma, svettiga vädret vi haft under hela vandringen att det var kyligt och snö. När vi skulle ned för toppen var det enklast att åka på rumpan nedför glaciären, kängorna var alldeles för hala för att gå ned i. En liten åktur på kanske 50 meter. Sedan var det bara att börja gå igen, men nu nedåt (förutom uppför toppen på Vierranvarri). Inte lika jobbigt som uppför naturligtvis men ack så jobbigt för knäna. Totalt tog det lite drygt 10 timmar och det var mycket snabbare än vad jag trodde när jag tog alla vilopauser på vägen upp. Skönt att vi kom iväg så tidigt eftersom vi då även kom tillbaka ganska tidigt. Skönt att kunna ta det lugnt en stund och kunna ”äta ikapp” lite innan det var dags att gå och lägga sig. Vi sov ganska gott den natten. En häftig upplevelse men troligtvis inget jag kommer att göra om. Att vandra över stora stenar när man är trött kändes som lite småfarligt, lätt att kliva snett eller ramla. Jag håller mig hellre till leder.

Dagen efter var vi trötta och träningsvärk hade vi mest lite överallt. För att mjuka upp muskler och leder så gick vi en kortare tur runt fjällstationen. Vädret var helt underbart och många gick i shorts och t-shirt (vilket vi inte hade med oss). Vi hade en lugn och mysig dag och tog även beslutet att åka hem en dag tidigare än planerat – vi insåg att vi ändå inte skulle orka/klara av att gå någon längre tur nästa dag. Vi bestämde oss även för att åka tillbaka, troligtvis redan nästa år, för att gå alla leder runt omkring som vi inte orkade med denna gång. Naturen runt fjällstationen var underbart vacker så vi vill gärna se mer av den.

Nästa dag åkte vi tillbaka hemåt. Vi lyxade även till det och tog helikopter från fjällstationen tillbaka till Nikkaluokta. Ingen av oss hade åkt helikopter tidigare så det var roligt.

Prepperlärdomar: Jag klarar definitivt av mer än jag tror, både mentalt och fysiskt. Hur trött jag än var så tänkte jag aldrig tanken att jag ville ge upp och vända. Återhämtningen gick också väldigt snabbt. Att sova i tält funkar bra, även om det naturligtvis inte är jättebekvämt. Laga mat var absolut inga problem och det gick åt mindre gas än vi hade beräknat. Det gick även åt mindre mat än jag hade beräknat eftersom jag hade svårt att få i mig det jag behövde när jag var ansträngd/trött. Om man inte skulle kunna dricka vattnet direkt från vattendragen skulle det gå väldigt mycket tid och bränsle till att koka vattnet innan användning – vi drack väldigt mycket vatten. Jag hade inte med mig något som var onödigt, även om jag naturligtvis inte använde allt. Något jag saknade var att jag hade prioriterat bort att ta med mig en mugg, det hade varit smidigt att ha när man drack från jokkarna. Maken hade med sig en hopfällbar som han hade i fickan. Helt klart så klarar jag av att ta mig fram och övernatta i naturen, åtminstone under kontrollerade förhållanden.

Annonser
Kebnekaise, del 2 – Upp på toppen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s