Fiske – inte så lätt som man kan tro

Jag köpte för en tid sedan lite fiskegrejor eftersom jag tyckte att det skulle vara en lite mysig kvällssysselsättning på fina sommarkvällar. Ska man tänka prepp så är det bra att ha och bra att kunna för att skaffa mat. Vi gav oss av till Biltema och inhandlade allt där som vi behövde för att meta och även för kastmete. Vi köpte ett metset, varsitt metspö, flöte till kastmete, krokar, lina och sänken. Vi tänkte använda våra gamla kastspön och bara byta ut de gamla linorna på dessa.

När jag var liten fiskade jag både med metspö, kastspö och pimpelspö – jag hade många fiskeintresserade vuxna omkring mig och jag tyckte att det var kul att få följa med ”gubbarna”. Jag fick även följa med och fiska med nät. Nu var det ju inte riktigt lika enkelt som jag någonstans hade föreställt mig. Insåg snabbt att när jag var liten så hade jag fullservice med att fixa i ordning alla grejor, jag behövde bara fiska. Första gången vi gav oss ut med våra nyinköpta metspön så låg flötet med slagsida hela tiden, uppenbarligen så vägde sänket som ingick i setet alldeles på tok för lite. Vi fick i alla fall lite hugg, men inget riktigt napp. Andra gången vi var ut så hade vi satt på tyngre sänke (mer än dubbelt så tungt) och nu guppade flötena omkring som de skulle. Denna gång fick vi t.o.m. lite napp. Vi tappade flera fiskar så vi började fundera över om krokarna kanske inte var de bästa. Tillslut fick vi i alla fall fem pyttesmå abborrar som vi slängde tillbaka och en lite större som vi behöll.  Rensad och klar så räckte den ungefär till ett mellanmål, men gott. Jag fick rensa en fisk för första gången i mitt liv och det gick bra, men vi hade urusla redskap. Måste köpa en tång att ta loss kroken med, en bra fiskkniv och en ordentlig sax!

Slutsatsen här är att om kunskapen finns så är fiske säkert ett utmärkt sätt att skaffa mat på om SHTF, men att tro att det bara är att slänga i ett enkelt metset i preppingväskan är att lura sig själv. Man måste veta vart man ska fiska, vilken storlek på kroken det behöver vara för att fånga viss fisk, vilka redskap man ska använda, veta när man ska fiska, osv. Så nu övar jag vidare under flera mysiga sommarkvällar och tillslut kanske jag får ihop till en middag till hela familjen.

 

En reaktion på ”Fiske – inte så lätt som man kan tro

  1. Jag får alltid fisk när jag är ute på sjön, det jäkligaste är att jag inte
    gillar fisk så jag äter aldrig upp det jag får, allt åker tillbaka i sjön.
    Får försöka lära mig att ta vara på fisken och hitta ett bra recept
    som kan dölja fisksmaken.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s