TV serier och filmer – Tips

Jag älskar TV serier och filmer med någon typ av katastroftema. Är dessutom en riktig TV nörd så jag tittar en hel del på serier och filmer. Här kommer ett litet försök till att lista några med en enklare beskrivning av handling. En hel del zombiefilmer, det verkar vara den vanligaste beskrivningen av en katastrof. Eftersom smaken är olika så har jag bara skrivit en väldigt översiktlig beskrivning, sedan får alla göra sin egen bedömning. Jag har säkert även missat flera, så ni får gärna ge fler tips i kommentarerna. Varning också för att jag inte är särskilt kräsen utan tittar på det mesta

Serier

The Walking Dead: Behövs egentligen någon presentation? Zombievirus har tagit över världen och vi får följa en grupp människor när de gör allt för att överleva. Gruppen förändras – växer och krymper, personer och uppfattningen om vad som är normalt förändras ständigt. Zombierna blir mer och mer en ”bakgrund” och fokus ligger på gruppens dynamik. Håller ganska hög kvalitet genom alla säsonger. Mycket sevärd.

Fear The Walking Dead: Spinn-off på The Walking Dead. Samma zombieapokalyps – annat perspektiv. Inte lika bra som originalet, men sevärd.

Survivors: Någon typ av influensavirus har dödat 99% av jordens befolkning. De slumpvis överlevande hittar varandra. Vilka kan man lita på? Vad gör man för att överleva? Jag tyckte att den var riktigt bra och intressant, men det verkar som om det bara blev två säsonger.

Jericho: USAs stora städer blir sönderbombade (atombomb?). Den lilla staden Jericho ligger precis på lagom avstånd för att klara sig, men allt slås ut (el, matleveranser, kommunikation,…). Samarbete och konflikter i ett litet samhälle som gör allt de kan för att överleva. Säsong 1 är riktigt bra, säsong 2 verkar de helt ha tappat inspirationen och den slutar väldigt hastigt och konstigt. Sevärd.

Z-nation: Är det en parodi eller ett misslyckat försök till seriös serie? Zombieapokalyps där man försöker ta fram ett botemedel/vaccin. En liten grupp försöker ta sig till ett labb där man kan ta fram ett botemedel. Om man inte är kräsen på kvalitet så kan den vara lite småkul.

Falling Skies: Utomjordingar försöker ta över jorden och förslava våra barn. Människorna bildar en motståndsrörelse och kämpar för att rädda världen (eller åtminstone den del av USA som de befinner sig i). Typiskt ”alla kan bli en hjälte” tema. Historieprofessorn och hans tre söner är hjältarna som dödar aliens, bildar allianser och försöker rädda världen. Sevärd om man inte stör sig på utomjordingar.

The Island: ”Dokusåpa” med Bear Grylls som programledare. Som Robinsson fast utan allt tjafs och inget tävlingsmoment. Utförligare beskrivning här.

Cat.8: Miniserie där USA av misstag startar en kedjereaktion med solstormar och andra katastrofer. Väldigt mycket katastroftema. Sevärd.

Running Wild med Bear Grylls: Här snackar vi överlevnad och massor av mer eller mindre användbara överlevnadstips. Jag älskar sådana här program och det måste man nog göra för att tycka att det är bra. Spännande twist att ta med kändisar eftersom det då blir ett naturligt ”lära ut” i programmet. Hur användbart det är i verkliga livet här i Sverige – kanske inte så mycket.

Filmer

Jurassic Park – alla filmerna: Överlevnad a’la extrem! Ingen verklighetsförankring alls, men kan ändå liknas vid överlevnad i vildmarken. Dinosaurier springer lösa och vill äta upp oss. Lärdom – något kan alltid gå fel. Mycket sevärda.

The Day After Tomorrow: Istiden kommer – mycket snabbare än väntat. Hela USA drabbas av istid, och det sker mycket snabbt. Klimattema där ingen naturligtvis tror på prognoserna förrän det är för sent. Sevärd.

2012: Hela jorden kommer att översvämmas. Vem får reda på det? Vilka väljs ut för att överleva? Vilka överlever ändå? Sevärd.

San Andreas: Massiv jordbävning i USA. Inte världsomfattande katastrof och undergång – men en tydlig signal om hur sårbart samhället är för naturens krafter. Sevärd.

Deep Impact: Stor komet är på väg mot jorden och kommer att förstöra allt i sin väg. Lite samma tema som i 2012 – Vem får reda på det? Vilka väljs ut för att överleva? Vilka överlever ändå? Sevärd.

World War Z: Zombieapokalyps igen. När upptäcker man att det har hänt? Hur bekämpar man den. Bra handling men slutar lite tvärt.

I Am Legend: Forskning för att bota sjukdomar går fel och zombievirus tar över. En immun virusforskare stannar ensam kvar i New York och försöker forska fram ett botemedel. Mycket sevärd.

Resident Evil – alla filmerna: Ett företag (Umbrella Corporation) har tagit fram ett zombievirus och naturligtvis går att fel och det sprider sig utanför labbet och ut i hela världen. Huvudpersonen är immun och får även extra ”krafter” av viruset. Rädda världen, rädda mänskligheten, överleva och hitta skurkarna – och naturligtvis slåss mot en massa zombies. Sevärd.

The Darkest Hour: För en gångs skull så utspelar sig inte handlingen i USA, utan i Ryssland, Moskva. Någon sorts utomjordisk attack drabbar jorden och man får följa en liten grupp ungdomar som försöker rädda sig själva undan katastrofen. Sevärd.

28 days later: Ett zombieliknande virus sprids. Huvudpersonen har legat i koma i 28 dagar och vaknar upp när katastrofen är i full blom. Kampen för överlevnad börjar. Sevärd.

28 weeks later: Helt fristående fortsättning på 28 days later, men har egentligen inget gemensamt. Zombieviruset har spridits ännu mer och blivit värre. Sevärd.

The Impossible: Verklighetsbaserad film som följer en familjs öde när tsunamin drabbade Thailand. Känns väldigt realistisk. Mycket sevärd, men varning för mycket tårar.

World Trade Center: Verklighetsbaserad film om 11 september 2001. Räddningspersonalen är framförallt hjältarna i denna film. Mycket sevärd.

The Core: Jordens kärna har slutat rotera vilket medför diverse naturkatastrofer. Lång film. Ganska överdriven men ändå sevärd.

 

 

 

 

Annonser
TV serier och filmer – Tips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s