72 h – hur svårt ska det vara?

Ett väldigt tjat om att alla ska klara sig i 72 h utan hjälp vid en ev kris (strömavbrott, naturkatastrof, etc), men vad innebär det egentligen? Hur svårt ska det vara? Vad behöver man och vad kan man använda som redan finns hemma? Om vi nu utgår från att man stannar kvar hemma.

Mat: Om vi nu skulle förutsätta att det endast kommer att röra sig om 72 h och sedan skulle allt lösa sig (som om det skulle hända) så är det inte så svårt. Man överlever på det mesta i matväg i tre dygn. Man måste nog leva väldigt ”just in time” för att inte ha något alls att överleva på i tre dygn. Man kan äta pasta i tre dagar, eller korv med bröd i tre dagar, eller fikabröd i tre dagar, eller…….. Ja, ni förstår. Jag påstår inte att man kommer att må så bra, men man överlever.

Vatten: Här kommer vi till ett problem. De flesta antar att vatten kommer i ett oändligt flöde ur kranen – alltid. De flesta har heller ingen som helst uppfattning om hur mycket vatten man gör av med per dygn. Statistiken säger mellan 180 – 200 liter per person och dygn, men om vi skippar dusch, bad och disk i tre dygn så kommer vi ned på en mer hanterbar siffra. För att dricka och laga mat så behöver vi runt 2 liter per dygn och person och då är det inte generöst räknat. 2 liter är en jämn och bra siffra och lätt att räkna på. För att vara förberedd så måste man därför lagra vatten för hela familjen i tre dygn, alltså 2 liter x antal personer x 3 = ?, eller så kan man avrunda uppåt och beräkna en 10 litersdunk per person. Bara att inhandla vattendunkar, fylla upp och stuva undan mörkt och svalt. Byt ut vattnet vid jul och midsommar. En bra start är att börja förvara lite vatten i kylskåpet samt att fylla upp lite PET flaskor och frysa in i frysen (hjälper till att hålla kylan). Om man bara är en person så räcker det ganska långt. Vad har ni hemma som är drickbart? Ska det drickas så är det vätska som vätska (inte alkohol).

Tillagning: Här delas vi upp i de som har ett friluftsintresse och de som inte har det. Friluftsintresserad = har redan ett spritkök, gaskök eller liknande. Ej friluftsintresserad = har ev inga tillagningsmöjligheter. Enklaste rådet – köp ett spritkök och lär dig använda det. Lagra några liter spritbränsle. Tänk på att aldrig använda friluftskök under köksfläkten, fettet i den kan börja brinna. Sommartid kan man även använda grillen (utomhus naturligtvis). Laga mat som kräver så lite vatten som möjligt och som går snabbt att laga (mindre bränsle går åt).

Värme: Här måste man utgå från hur man bor och vilka förutsättningar det ger. I allra värsta fall så är det kläder och mer kläder som gäller. En lägenhet eller ett hus helt utan uppvärmning mitt i smällkalla vintern kan fort bli väldigt kall – å andra sidan finns det folk som tältar vintertid så visst går det att hålla värmen. Har man braskamin, kakelugn, vedspis eller liknande så kan man ju ha det ganska mysigt och varmt. En fotogenvärmare kan värma upp ett rum om man stänger in sig och vädrar någon gång ibland. Fundera och tänk efter – det kommer man långt med. Ett litet rum är lättare att hålla varmt än en hel lägenhet/hus. Stearinljus/värmeljus är mysigt och ger lite värme men var försiktig så att det inte börjar brinna.

Toalettbesök: DET GÅR INTE ATT SPOLA! Hur gör man? Man blir väl aldrig så nödig som då man inte får. Kissa i toaletten eller i hink som töms utomhus. När det är dags att bajsa så trär man en plastpåse över toaletten och gör det man ska i den. Knyt sedan ihop och lägg i en sopsäck (en rejäl, man vill inte att den ska gå sönder). Förvara där det är lämpligt, tex ute på en balkong.

Hygien: Vatten är en bristvara så använd mycket sparsamt. Våtservetter är en bra idé. Köp hem några förpackningar, tänk på att det är särskilda våtservetter för intimhygien. Var noga med hygienen så långt det går, speciellt efter toalettbesök – det är inte läge att bli (mag)sjuk.

Information: Lyssna på radion – gör någon det nu för tiden? Har man ens en radio som fungerar vid elavbrott? Investera i liten billig, batteridriven radio och se till att det finns extra batterier hemma. Mobilen kommer troligtvis inte att fungera speciellt länge. Det är troligtvis via radion som all information kommer att ges.

Övrigt: Ficklampa med batterier och extra batterier. Se till att alltid ha nödvändig medicin hemma. Kontanter – kort kommer inte att fungera men om man har tur så kan man ändå använda kontanter (men räkna med att alla affärer har stängt). Engångstallrikar, -bestick, -glas så slipper man diskproblem. Fundera, tänk, läs, leta information – sky is the limit. Hur förberedd man vill vara är upp till en själv, men ett minimum borde vara 72 h för alla.

 

Så, hur mycket behöver man storhandla hem nu då? Inte så väldigt mycket. Lite mer mat än vanligt, ev några 10-litersdunkar (godkända för livsmedel), ett spritkök (finns billiga modeller på Biltema, Jula, mm), några liter spritbränsle, lite stearinljus/värmeljus, en rulle soppåsar, en rulle rejäla sopsäckar, våtservetter, batteriradio, ficklampa, lämpliga batterier. Det mesta går att använda till annat än att överleva en krissituation så det är inte bortkastade pengar ifall inget händer. Det är ingen materialsport utan mer att tänka efter före.

Varför ska vi klara oss i 72 h själva? För att vi som är fullt friska människor inte ska belasta systemet på bekostnad av de som är gamla eller sjuka. Vi kommer helt enkelt inte att bli prioriterade när man väljer om man ska skicka hjälpen till ett äldreboende eller till nybyggda bostadsrättsområdet/hyresrätterna i innerstan. Myndigheterna kommer att vara fullt sysselsatta med att lösa det som orsakar problemet och kommer med största sannolikhet inte att lägga tid på att hjälpa fullt friska människor att klara sig, det kommer inte ens att hjälpa att skrika högst eller klaga på sociala medier. Fullt friska människor ska hålla sig ur vägen och ev hjälpa till där det behövs.

Mer lästips:

72 timmar

Urvaken – nybörjarguide

Krisinformation – Detta kan hända

Din säkerhet

 

Annonser
72 h – hur svårt ska det vara?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s