Att göra det primitiva till en vana

Vad finns det för fördelar med att ha ett friluftsintresse som innebär övernattningar i tält (kanske tom i egenbyggt vindskydd), matlagning i det fria och att gå flera mil med tyngre packning? Utöver det rent uppenbara, att man tränar på det, så skapar det även en känsla av att det är något normalt. Om något skulle hända som innebär att jag och min familj måste bege oss hemifrån och leva under väldigt enkla förhållanden så kommer det förhoppningsvis att även finnas något normalt och välkänt i situationen, vilket jag tror är viktigt för den mentala biten. Att öva detta på ett sätt som gör att man tycker att det är trevligt, mysigt, tryggt och normalt kan vara ganska viktigt.

Jag är mycket nöjd över att barn nr 2 tycker att det är en mysig söndagstradition att ge sig ut och gå ca 1 mil varje (oftast) söndag med mig nu när det börjar bli trevligt väder. Vi ”tränar” under behagliga förhållanden, men med hela vandringsutstyrseln på. Vandringskängorna får många mil i sig och är helt ingångna, kläderna är inhandlade och testade. En mindre ryggsäck (dagryggsäck på ca 35 lit) är införskaffad för ändamålet och eftersom den inte riktigt packas ur mellan gångerna så är den även en enklare BOB med det nödvändigaste färdigpackat. Vi har aldrig med oss färdig lunch utan den tillagas alltid ute, även om det ofta är så enkelt som korv med bröd. Bara att få vanan att göra upp eld är nyttigt, vilket inte alltid är så enkelt som man kan tro. Vi brukar även kunna ha med oss frystorkat, hamburgare, kokkorv och (pulver)mos eller tom stekt pannkakor någon gång. Vi varierar mellan eld, trangiakök eller Primus gaskök.

Det kan även vara något så enkelt som vad man har med sig för mat vid en heldag på stranden och hur den tillagas. Tar man med sig färdig sallad eller liknande, eller passar man på och lagar mat? Vi tillbringar långa dagar på stranden på somrarna när det är badväder (från tidig förmiddag till sen kväll). Vi lagar nästan alltid maten där och de somrar som består av långa perioder med underbart väder så krävs det variation på maten. Grilla korv sju dagar i veckan, två måltider om dagen är inte så frestande. Även om vi inte äter frystorkat på stranden så äter vi mest mat som kräver tillagning, och det i sig är viss övning (trevlig övning). Alla bäckar små bidrar till denna vana att normalisera primitiv matlagning och att få trevliga minnen att associera det med.

Ett projekt senare i år är att jag och maken planerar att ta oss upp på Kebnekaises topp. Nybörjare som vi är på detta så kommer det säkerligen att innebära en del nyttiga erfarenheter.

Alla kan ”träna” på sin nivå, det viktigaste är nog att man har gjort det överhuvudtaget. Om man aldrig har använt sitt Trangiakök (eller vad man nu har) ute i naturen så är det kanske inte det lättaste att göra det när man är rädd, stressad, nervös, hungrig, mm. Passa på att njuta av soliga vårdagar ute i naturen och att äta lunch i det fria – det smakar så mycket bättre där.

 

Annonser
Att göra det primitiva till en vana

2 reaktioner på ”Att göra det primitiva till en vana

  1. KH skriver:

    Är ni nybörjare så prova en annan enklare fjälltopp först (eller ev. ta fjällguide). Det är inte så lätt som folk tror att besegra blåst, mygg, regn, snö, skavsår, trötthet, träningsvärk och en tung ryggsäck i uppförsbacke. Det är nog roligare om turen blir en trevlig tillbakablick 🙂

    Gilla

    1. Vi är nybörjare på fjällvandring men ganska vältränade så den fysiska utmaningen känns det inte som att vi är oförberedda på. Vad gäller själva fjällvandringsbiten så kommer vi att hålla oss vid fjällstationen och vi kommer att vara där när det är ganska mycket folk där. Men en del av upplevelsen är att det ska vara just en utmaning. Fram tills det är dags så övar vi och läser på allt vi kan. Jag är faktiskt inte så orolig men jag inbillar mig heller inte att det ska bli lätt.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s