Vad har jag i skafferiet?

I vår familj är vi väldigt kräsna med maten vilket innebär att de flesta konservlösningar helt går bort. Vi kanske skulle äta dem om vi var på svältgränsen och helt utan annan mat, men ett matlager ska roteras vilket innebär att man måste vilja äta maten till vardags för att kunna byta ut den. Detta innebär i sin tur att om man tar kyl och frys ur bilden så försvinner stora delar av vårt protein. Jag har länge haft principen att ha ett öppnat och minst ett oöppnat paket av det mesta som har lite längre hållbarhet och det är så det ser ut både i skafferiet och kylskåpet.

 Det vi har och äter av till vardags är:

Bönpasta: Jag klarar inte av att äta vanlig pasta och detta är en perfekt lösning för mig. Att det dessutom blir en proteinkälla är ur preppingsynpunkt väldigt bra. Vi har alltid mellan 3 – 8 paket hemma.

Vanlig pasta: Resten av familjen äter pasta så därför finns även detta alltid hemma. Ett öppnat paket och minst ett oöppnat. Räcker väldigt långt. Vi har ju dessutom lite olika sorter (spagetti, makaroner, snabbmakaroner) så det finns oftast flera öppnade paket hemma.

Ris: En öppnad påse och en oöppnad. Räcker långt.

Cous Cous: Ett öppnat paket och ett oöppnat. Perfekt när man ska laga mat när vi är ute i skogen eller liknande. Kräver inte så mycket energi vid tillagning eftersom vattnet bara kokas upp och sedan får grynen ligga och dra i vattnet i 5 min. Funkar även bra som latmansmat när man inte orkar engagera sig i matlagningen.

Pulvermos: Ett öppnat paket och ett oöppnat.

Majs på burk: Gott till det mesta och därför har vi ofta mellan 3 – 8 oöppnade burkar hemma.

Bönor: Inte en så stor favorit hos resten av familjen, men jag brukar se till att ha några förpackningar hemma för jag tycker att det är gott till tacos och i köttfärssås bla.

Laktosfri mjölk: Perfekt eftersom det har lång hållbarhet så länge paketet är oöppnat och den sort vi har kan dessutom förvaras i skafferiet så länge paketet är oöppnat. Har alltid mellan 2 – 6 paket i skafferiet samt ett öppnat i kylskåpet.

Bullens pilsnerkorv: Försöker att alltid ha minst en burk hemma. Används normalt när vi är ute och grillar.

Läsk: I vår familj har vi ett visst beroende av cola/cola light. Det är verkligen vår lyx som vi unnar oss (ingen röker, vi dricker nästan aldrig alkohol, vi går inte ut på krogen, äter inte speciellt mycket godis och snacks). Vi letar ständigt extrapriser eftersom det annars blir väldigt dyrt. ”Köp 10 st 2 liters för 99 kr” innebär att vi går och handlar minst två gånger. Läsk finns alltid i stora mängder hemma, även om vi bara dricker på helger – här har jag verkligen fått med maken på tankesättet att det är bra att bunkra när det är billigt. Det finns alltid minst 10 liter läsk hemma, oftast mycket mer. Detta är en stor del av vårt vätskeförråd om det skulle hända något. Synd bara att det inte går att laga mat i……

Proteinpulver: Vi tränar mycket och använder proteinpulver och en del andra kosttillskott nästan dagligen. Detta finns alltid hemma och är räddningen ur proteinsynpunkt.

Fett: Olja till matlagning står för större delen av vårat ”fettförråd”. Smör i kylskåpet kommer inte att hålla länge om det inte är kallt ute så att det kan förvaras där.

 Utöver detta finns det naturligtvis mjöl, socker, salt, andra kryddor, olika påsar med såsmix, div bakingredienser, …..

 Inte ett lager för ett år, men räcker säkert till att hålla oss mätta en vecka om något skulle inträffa. Det vi har i kyl och frys kan ju också ätas och får prioriteras de första dagarna.

Annonser
Vad har jag i skafferiet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s