Tidsperspektivet

Jag är imponerad av de som har ett matlager som täcker in ett halvår eller tom ett år och dessutom för hela familjen. Att lyckas hålla reda på detta och rotera och allt annat som det innebär.

 

En av anledningarna till att jag inte har det är naturligtvis att det inte skulle få plats i vår lägenhet. En annan anledning är att jag starkt betvivlar att jag skulle ha disciplinen att rotera lagret. Men även om jag bodde så att platsen fanns och jag skulle tvinga mig själv till att ha koll på roteringen så är ”problemet” att jag i grunden inte tror på denna lösning. Att ha mat och vatten som täcker behovet för en månad känns rimligt, men om jag inte kommer att kunna skaffa mat eller vatten på ett halvår så kommer jag troligtvis inte att kunna göra det på mycket längre tid heller, så jag ser helt enkelt inte lösningen som hållbar. Min lösning, som jag också strävar efter, är att bo på ett sådant sätt och ha den kunskapen som krävs för att kunna klara mig själv (och min familj) på det jag själv producerar.

Detta innebär att jag vill kunna odla så att jag har mat att äta och ev byta till mig andra saker med, att jag har en djurhållning som även den räcker till mat och ev byteshandel. Att tex ha potatis för ett år är i det förhållandet helt naturligt efter skörd men det anser jag inte är samma sak som att lagra (det är att förvara). Jag har inga ambitioner att bli helt självförsörjande i ett fungerande samhälle, men vill kunna växla om snabbt om läget skulle förändras. Naturligtvis inser jag att det tar tid att gå från hobbyodling/djurhållning till att vara självförsörjande, men så länge det finns en bas att starta med så går det att leva lite enformigt tills man har hunnit växla upp. Jag tror också att det mest sannolika är att nedgången sker gradvis och då får man en ”mjukare” övergång och lite marginaler. Att odla potatis, morötter, lök och bär som ska räcka tills nästa skörd ser jag inte som en omöjlighet att ha som målsättning under normala omständigheter. En djurhållning med främst höns där det löpande ges ”avkastning” går hyfsat snabbt att växla upp till större skala. Fruktträd ger också en bra bas samt lite kompletterande odling i växthus. Utöver detta så kan man ha lite ”normala” lager som kompletterar. En brunn med vatten är också ett måste i min värld. En jaktlicens och kunskap om fiske kompletterar bra. Med detta utgångsläge så anser jag att förutsättningarna för att kunna växla upp till större skala finns, även om det naturligtvis aldrig blir ett liv i lyx.

Det viktigaste är att man har skaffat sig förutsättningarna och ser till att testa och prova sig fram och skaffa nödvändig kunskap medan tid och möjligheter finns, när det väl skiter sig så måste man veta vad man gör annars spelar det ingen roll hur mycket odlingsyta och plats för djur man har – det måste överleva också. En gradvis övergång där man provar och lär sig lite av varje hela tiden skapar hur som helst förutsättningar att klara sig lite bättre. Medan jag bor i lägenhet så provar jag att odla sådant som kan stå på fönsterbrädan, testar om det fungerar, och läser på om lite allt möjligt.

 

Mitt främsta preppmål är därför att skaffa mig förutsättningarna för allt detta vilket tyvärr nog ligger ganska långt in i framtiden för min del.

 

Urvaken har reflekterat kring en del av detta i ett inlägg och han är lite mer pessimistisk än mig. Han kanske även är mer realistisk, han lever ju så i nuläget medan jag mest teoretiserar kring en önskad framtid som jag inte vet så mycket om. Det handlar säkert också mycket om hur man ser på sina behov. Att växla upp djurhållning avseende höns och kaniner borde inte ta så lång tid, men vad vet jag? Större djur skulle jag undvika eftersom de kräver så mycket mer i form av foder, lagringsmöjligheter, personer, mm. Proteinmässigt så tror jag att jag skulle klara mig på ägg och kycklingkött, kanske även kaninkött. Kolhydratsmässigt så tror jag potatis och grönsaker räcker långt. Fett får jag från ägg och kött, men vill naturligtvis utnyttja växthus till att odla något kompletterande – kan man odla nötter i Sverige? Hur som helst så kommer detta bara att vara ett teoretiskt resonemang från min sida så länge jag inte kan prova i verkligheten och det är jag mycket medveten om.

Annonser
Tidsperspektivet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s