Vad preppar jag för?

Jag tror inte på någon zombieapokalyps eller allmänt SHTF scenario! Men vad tycker jag är fullt realistiskt?

 

Längre elavbrott eller låst till hemmet pga väder eller sjukdom. Vad har jag hemma? Hur länge klarar jag mig?

Vätska – Några dagar upp till en vecka är ett absolut troligt scenario som skulle kunna hända när som helst. Jag brister absolut i vattenlagring här. Vätska att dricka har vi, men vatten att laga mat i kommer att ta slut ganska fort. Har lite svårt att motivera 10 litersdunkar för min motsträvige och oengagerade make. Har alltid mellan 3 – 5 liter i kylen ”för det är så gott med kallt vatten” och någon liter till i frysen. Läskfantaster som vi är så har vi alltid mycket läsk hemma för vi passar alltid på när det är bra pris (här snackar vi mellan 10 – 25 liter beroende på om vi nyss handlat).

Mat – Mat har jag som princip att alltid ha minst ett oöppnat paket av ”allt”, oftast mer. Svårast är protein vid ett elavbrott, finns alltid mycket mat i kyl o frys men om det inte finns el så begränsas hållbarheten avsevärt på den varma delen av året. Ägg håller ju i och för sig i rumstemperatur ett tag.

Hygien – Toapapper, tvål, våtservetter, sopsäckar, mm har jag lyckats lagra upp en hel del.

Ljus o värme – Fotogenkamin finns, den har följt med sedan vi bodde i hus. En sådan där ”bra att ha” pryl som maken tycker kan vara mysig och jag håller med av helt andra orsaker. Värmeljus, blockljus och kronljus i stora mängder. Trangiakök finns eftersom jag naturligtvis har ett friluftsintresse (bästa ursäkten för en massa smygprepp). Ficklampor och pannlampor har vi nog tre ggr så många som maken vet om så de räcker ett tag. Sovsäckar, varma kläder och filtar finns också.

Jag har säkert glömt en del, men vi överlever upp till en vecka i vår lägenhet med det vi har. Jag har lite svårt att föreställa mig ett scenario som innebär att vi skulle behöva klara oss längre och som samtidigt skulle innebära att vi stannar kvar i lägenheten. Vi har släkt på båda sidor som bor mycket bättre och som säkert skulle ta emot oss om vi kom med alla våra förråd.

 

Ett annat scenario är att det helt enkelt blir ”sämre tider”, vilket är en väldigt diffus beskrivning, men samtidigt ganska troligt. Blir det gradvis sämre så tror jag att maken skulle hålla med om att vi bor väldigt olämpligt, men har det gått så långt så kanske det även är svårt att sälja till ett vettigt pris och hitta ett alternativ som inte är för dyrt. Det finns lite backup tankar kring detta, men mitt största problem skulle vara om vi inte får lägenheten såld för ett pris som täcker de lån vi har, det kan ju gå nedåt fort om det skiter sig.

 

Det kan även vara att jag självmant väljer att växla över till mer självförsörjning. Här finns önskedrömmen om en liten gård med 1-2 ha mark. Att kunna odla lite för husbehov, ha höns och kanske även kaniner, leva lite närmare naturen och i ett mycket lugnare tempo. Här är inte maken med på tåget alls så det ligger nog väldigt långt i framtiden. Han skulle vilja flytta till hus så jag letar hela tiden efter något som skulle passa in på bådas önskemål, men det är inte lätt. I dag är vi båda väldigt mycket ”inne i ekorrhjulet” och arbetar heltid och betalar av på ett högt bostadslån – att byta boende till något som man kunde köpa utan lån skulle kunna innebära stora förändringar. Kanske kan locka honom med att om det tillhör lite skogsmark så kan han ju få köpa en fyrhjuling……

Annonser
Vad preppar jag för?

4 reaktioner på ”Vad preppar jag för?

 1. Funderar också i termer längre elavbrott, oroligheter i omgivning eller liknande. Klarar oss kanske en månad nu, vissa saker längre dock inte vatten mer än en vecka men det finns en sjö i skogen samt vattenrening hemma. Bättre safe än sorry tänker jag.

  Liked by 1 person

  1. Vatten är som sagt min stora svaga punkt. Det blir lixom inte så gott att laga mat i Cola Zero 🙂 Jag smyger in lite här och där, men det blir ändå inte så mycket. Vattenrening av något slag står på inköpslistan, troligtvis lifestraw. Vi ska ut och fjällvandra i sommar så det går att motivera utifrån det. Här i stan blir det nog ganska svårt att få tag i vatten ändå, för det är väldigt mycket skit i det vatten som finns (avgaser och andra föroreningar). Tills vidare får man dock göra det man kan och det som går.

   Gilla

 2. Kul att du hittade också till min blogg fast jag skriver om preppning några enstaka gånger. Det finns så många bättre preppare än jag. På fjällen behöver du ingen vattenrening, bara vattnet forsar. Jag har lifestrav så den brukar hänga med ändå. Kul att du planerar att vandra. Hoppas du lägger ut något sedan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s